A Kézirattár középkori kincsei

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota, F épület, VI. szint, Kézirattár

 

A „Más csak levelenként kapja a borostyánt...” – Kincsek, kultusz, hatástörténet (Arany János-kiállítás) ideje alatt az állandó tárlat nem látható! Az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattára közel 700 kódexet, azaz középkori, kézzel írott könyvet őriz, melyek közül számos darabot láthatott már az érdeklődő nagyközönség időszaki kiállításokon.

Állandó kamarakiállításunk keretében e felbecsülhetetlen értékű gyűjteményrészről szeretnénk átfogó képet adni. A fizikai igénybevételre, nedvességre és hőre rendkívül érzékeny eredeti kódexeket az állományvédelmi szempontokra való tekintettel továbbra is raktárainkban tároljuk, ezért a tárlókban kiváló minőségű, az eredeti kéziratok méretével megegyező nagyságú reprodukciókat helyeztünk el.

A kiállítás első négy tematikai egysége már megtekinthető.

Az első tárlóban magyar nyelvemlékeket mutatunk be, köztük a magyar nyelv legkorábbi szövegemlékét, a Halotti Beszéd és Könyörgést, valamint a legkorábbi magyar nyelvű verset, az Ómagyar Mária-siralmat. A második tárló a középkori magyarországi törvényhozás, történetírás és hagiográfia fontos emlékeit tartalmazza. Itt látható többek között Szent István törvényeinek a legkorábbi kézirata, az úgynevezett Admonti kódex, továbbá a rendkívül gazdagon illusztrált Képes Krónika. A harmadik tárlóban a liturgikus kéziratok kaptak helyet, köztük a Halotti Beszéd és Könyörgést fenntartó Pray-kódex.

A negyedik, ötödik és hatodik tárlóban elhelyezett, gazdagon illuminált reneszánsz kódexek között Mátyás király könyvtárából származó corvinák, corvinakötések, valamint egyháziak számára készített kéziratok láthatók.

A reprodukciók mellett minden esetben megtalálható a kézirat leírása, amely a kötetre vonatkozó legfontosabb tudnivalókat tartalmazza.

Megtekinthető a tár nyitvatartási idejében, keddtől péntekig 9 és 17 óra között, szombaton 9-től 14 óráig. A kiállítást beiratkozott olvasóink ingyenesen, olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink egységesen 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják.