Az identitás forrásai. Hangok, szövegek, gyűjtemények – Bibliotheca Scientiae et Artis 3.

Printer-friendly versionPDF version
2012/10/31

Az Országos Széchényi Könyvtár és a Gondolat Kiadó együttműködése révén megjelent a Bibliotheca Scientiae et Artis sorozatunk legújabb, 3. kötete, Az identitás forrásai címmel. A sorozat az OSZK Tudományos Ülésszakok előadásainak szerkesztett, válogatott anyagát adja közre évről évre.

A kötet bibliográfiai leírása: Az identitás forrásai. Hangok, szövegek, gyűjtemények. (szerk. Boka László, Földesi Ferenc, Mikusi Balázs), OSZK – Gondolat Kiadó, Bp., 2012, Bibliotheca Scientiae et Artis 3., 264.

Részlet az előszóból: „Kötetünk címével – Az identitás forrásai – nem kívántuk korlátozni az olvasói értelmezést, csupán egy határozottan érvényes olvasatot kívántunk sugallni. Az identitás(ok) vizsgálata mintegy két évtizede hangsúlyos területe a történeti diszciplínáknak a magyar társadalomtudományi kutatásban. A tárgyra vonatkozó összetett kérdésfeltevés nemcsak a tárgyra vonatkozó válaszokat eredményezett, hanem a korábbiaknál nagyobb teret biztosított egyes metodikai eljárásoknak is, így elsősorban az értelmezői befogadás és a közösségi kulturális emlékezet vizsgálatának terén. Szövegek nem csupán önmagukban, de a kulturális identitás szempontjából megkerülhetetlen gyűjteményes meghatározottságaik által is vizsgálandók. Amint a tényleges múlt emlékezetté formálódik, szükségszerű azoknak az őrző intézményeknek a történeti vizsgálata, kialakulás-történetük feltárása is, melyekben a múlt szimbolikus alakzatokká olvadt. A zenetörténet, irodalom- és sajtótörténet, valamint a gyűjteményépítés területén mozgó tanulmányok reményeink szerint pusztán adatgazdagságukkal, problémafelvetéseikkel, megoldási javaslataikkal önmagukban is érdekfeszítő olvasmányokat kínálnak.”

A kötet 3900 Ft-os áron megvásárolható a könyvesboltunkban.

 

Az OSZK és a Gondolat Kiadó közös kiadásában megjelenő Bibliotheca Scientiae et Artis sorozat korábbi kötetei: