Együttműködés a Koszovói Nemzeti és Egyetemi Könyvtárral

Printer-friendly versionPDF version
2011/12/06

2011. december 5-én koszovói küldöttség látogatott az Országos Széchényi Könyvtárba.

A Koszovói Köztársaság képviseletében Shkendije G. Sherifi nagykövetasszony, Delfin Pllana misszióvezető úr, Dr. Sali Bashota, a nemzeti könyvtár főigazgatója és Durim Hasaj, a követség nemzetközi titkára látogatott hozzánk. Koszovói vendégeinket az OSZK főigazgatója, Dr. Sajó Andrea, valamint Dr. Szemerei Péter megbízott főigazgató-helyettes, Elbe István információszolgáltatási igazgató és Zimányi Katalin nemzetközi titkár fogadta.

Koszovó, mint potenciális uniós tagjelölt ország keresi a kapcsolatot nagyobb tapasztalattal rendelkező uniós államok kulturális intézményeivel. A látogatás célja a Koszovói Nemzeti és Egyetemi Könyvtár és a magyar nemzeti könyvtár közötti szakmai együttműködés kiépítése volt.

A két nemzeti könyvtár vezetői együttműködési megállapodást írtak alá, szakemberek, szakmai tapasztalok, információk, tudományos eredmények cseréje tárgyában, valamint megállapodtak a nemzetközi kölcsönzés megindítása, továbbá leendő közös kiállítások megrendezése és különböző nemzetközi projektekben való részvétel ügyében.

A dokumentum aláírása után Dr. Sali Bashota elmondta, hogy a magyar–albán kapcsolatok a történelmi időkre nyúlnak vissza, s ez a megállapodás ennek szellemi folytatása, amely lehetővé teszi a hosszú távú digitalizálási együttműködést is. Dr. Sajó Andrea válaszában megerősítette, hogy a magyar nemzeti könyvtár örömmel tekint a hosszú távú digitalizálási együttműködés elé, és köszönettel elfogadta az albán fél jövő évre szóló prištinai meghívását.