Egyéni igényekre szabható Képalbum felülettel jelentkezik a Digitális Képarchívum

Printer-friendly versionPDF version
2011/11/14

A Digitális Képarchívum az Országos Széchényi Könyvtárban működő E-könyvtári Szolgáltatások Osztály fejlesztése. Az 1994-ben indult Magyar Elektronikus Könyvtár projekt célja a magyar vonatkozású és oktatási, tudományos, illetve kulturális szempontból értékes digitális dokumentumok összegyűjtése, archiválása, katalogizálása és nyilvános szolgáltatása az interneten. Ennek első eredménye a könyvjellegű anyagok gyűjteménye a http://mek.oszk.hu címen, a második az időszaki kiadványok (e-folyóiratok) adatbázisa és archívuma az EPA oldalán, és a harmadik pedig a Digitális Képarchívum. Ez utóbbi a MEK Egyesület segítségével, az Internet Szolgáltatók Tanácsa pénzügyi támogatásával, a képi dokumentumok szolgáltatására jött létre 2007-ben.

A Digitális Képarchívum gyűjteménye többféle forrásból származik. Egyrészt feldolgozzuk benne a MEK és az EPA egyes kiadványaiban található képeknek egy részét, így ezek az illusztrációk – általában jobb minőségben – önállóan is kereshetővé és hivatkozhatóvá válnak. Másrészt gyűjtjük, katalogizáljuk és hosszú távon megőrizzük a weben (pl. képmegosztó oldalakon), továbbá a CD-ROM/DVD kiadványokon megjelenő magyar vonatkozású digitális képeket, amennyiben a tulajdonosuk hozzájárul a DKA-ban való szolgáltatáshoz. Harmadrészt pedig intézmények vagy magánszemélyek által felajánlott képanyagokat is archiválunk, ha azok megfelelnek a fenti gyűjtőkörnek. A gyűjtemény folyamatosan bővül, jelenleg már közel 30 ezer képet tartalmaz.

A DKA legfrissebb újdonsága a Képalbum nevű felület, amellyel saját válogatásokat (albumokat) állíthatunk össze és oszthatunk meg másokkal. Emellett a képeket címkézhetjük, pontozhatjuk, megjegyzéseket fűzhetünk hozzájuk, vagy elküldhetjük képeslapként. A Képalbumba a http://dka.oszk.hu/html/kepalbum.php oldalon lehet belépni. Külön regisztráció nincs, a meglévő Facebook vagy Google (Gmail) azonosítónkat használhatjuk. Van anonim hozzáférés is, de akkor nem maradnak meg a változtatások és nem minden funkció működik. A felület a Qooxdoo nevű korszerű fejlesztőeszközzel készült, egyelőre kísérleti üzemmódban működik, de a jövőben további fejlesztések, újabb funkciók várhatók. Ötleteket, megjegyzéseket a DKA e-posta címére várunk.

Kapcsolódó tartalmak az OSZK blogján.