Sikeres Széchényi Emléknap

Printer-friendly versionPDF version
2011/11/29

November 25-én, a Széchényi Emléknapon, amelynek nyilvános programja délután fél egykor kezdődött, már déli 12 óra előtt egymás kezébe adták a kilincset a bejelentkezett középiskolások, hiszen ettől a naptól kezdve minden, a 16. életévét betöltött fiatal beiratkozhat az Országos Széchényi Könyvtárba.
A beiratkozó pult előtt hosszú sorok alakultak ki, hiszen mindenki arra várt, hogy beiratkozás után átvehesse belépőkártyáját. A döntés jelentőségét mutatja, hogy az első tíz beiratkozó fiatal olvasójegyét dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter adta át.

Az emléknap programjaira érkezett vendégeket, új olvasókat a könyvtár főigazgatója, Dr. Sajó Andrea üdvözölte, külön köszöntve a középiskolásokat és tanáraikat. Főigazgató-asszony Széchényi Ferencről és az alapítás jelentőségéről beszélt, kiemelve, hogy akinek fontos a magyarsága, annak fontos az emléknap is. Emlékeztetett ennek a napnak a különlegességére, arra, hogy mától a könyvtár kitárja kapuit a fiatal generáció előtt, majd felkérte miniszter urat, köszöntse a vendégeket.

Dr. Réthelyi Miklós Jorge Luis Borges gondolatával szerszámnak nevezte a könyvtárat, amely az emlékezetünket hosszabbítja meg. Megemlékezett Széchényiről, arról a felvilágosult mágnásról, akinek nemzeti kultúránk egyik alapintézményét köszönhetjük. Ralph Waldo Emerson amerikai költő-lelkész egyik mondását idézve azt mondta, a könyvtár varázsszoba, ahol a végtelent próbálják elrendezni. Kiemelte az Országos Széchényi Könyvtár kulturális jelentőségét, amely számos könyv és folyóirat egyetlen lelőhelye.

Beszéde végén az őt körülálló fiatalokhoz fordult, és hivatalosan bejelentette a beiratkozási korhatár 18-ról 16 évre történt leszállítását. „Gyertek minél többen, fedezzétek fel a legnagyobb közgyűjteményt, hiszen itt vannak azok a kódok, amely a tudás kapuját nyitják ki.” – mondta, majd átadta az első tíz középiskolásnak olvasójegyét és egy díszes oklevelet a mai nap emlékére. A megnyitóünnepség közös fotókészítéssel zárult.

A tíz frissen beiratkozott középiskolás, nyolc lány és két fiú, a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium és a Lónyai Utcai Református Gimnázium és Kollégium tanulói, miniszter úr, a könyvtár főigazgatója, Elbe István információszolgáltatási igazgató vezetésével könyvtárlátogatásra indultak.

Megnézték a könyvtári múzeumot, Széchényi Ferenc köteteit, az alapító okirat másolatát, benéztek a raktárakba, ahová még kollégáink többsége sem léphet be, megtekintették a különgyűjteményeket, végül a VII. emeleti katalógusteret és az olvasótermeket. Információszolgáltatási igazgatónk bemutatta Kossuth Lajos könyvtartó dobozát, amely a könyvkiadó előtt van kiállítva, és elmondta, mennyire meglepte az angolokat, hogy a kormányzó milyen kiválóan beszélt angolul. Elbe István végül bemutatta, hogyan lehet használni a számítógépes katalógust és átadta a klaviatúrát dr. Réthelyi Miklósnak, aki arra volt kíváncsi, vajon megtalálja-e gyermekkora egyik kedvenc kötetét, Kosáryné Réz Lola ”Brimi és Brumi” című meseregényét. Miniszter úr nem csupán megtalálta a könyvet, de kézbe is vehette.

Az emléknap eseményeit rengeteg ember kereste fel, köztük számos fiatal. Nagy sikere volt a Vállalkozás, Kultúra, Polgárosodás című új nagykiállításunknak is, különösen a helyben, az eredeti Columbia gyorssajtón kinyomtatott Nemzeti Dalnak. A fiatalok közül sokan próbálták fel a korabeli ruhákat, kipróbálták a számítógépes játékokat, képkirakót. Felnőtt látogatóink közül sokan kedvtelve játszottak a számítógépen, ahol a régi és a mai Budapest helyszíneit kellett felismerni és egymásnak megfeleltetni.

Mindeközben a VI. emeleten Hagyomány és megújulás: az írás és az olvasás jövője a kommunikációs technológiák fényében címmel tudományos ülésszak folyt, amelynek első előadója Pléh Csaba akadémikus úgy vezette be előadását, hogy ami most zajlik, az nem öröm, nem bánat, azt kell eldöntenünk, vajon valóban felszínesek lettünk-e, és valóban egyszerűbb-e ma, a számítástechnika világában hozzáférni az információkhoz.

Ezt követően került sor a POLIS Nemzetközi Kulturális Egyesület Hazafiság a romantika korában című konferenciájára az olasz egység 150. évfordulója tiszteletére.

A Kézirattárban 13 órakor nyílt meg az Ipolyi Arnold pályakezdő éveit bemutató "Lépjetek be, az istenek itt is jelen vannak" című tárlat, amely február 29-ig látható. A Térképtárban március 14-ig tekinthető meg az Egy kozmográfiai atlasz különlegességei, avagy kincsek Széchényi Ferenc könyvtáralapító gyűjteményéből című kiállítás.

A Széchényi emléknapon összesen 200-an váltottak éves olvasójegyet, ebből 145-en iratkoztak be első ízben, és 55-en hosszabbították meg olvasójegyüket. A 18 év alatti korosztályból összesen 108-an iratkoztak be, míg 42-en napijegyet váltottak. Népszerűek voltak kiállításaink is, hiszen csak a kiállításokra 261 belépőjegyet adtunk ki.

Az esemény programja 

Képgaléria