Megjelent Bartók Béla szlovákiai gyűjtése

Printer-friendly versionPDF version
2011/11/30

Először jelent meg a Szlovák népdalok Bartók Béla Tót népdalok című gyűjteményének »piszkozata« I. című kötet. A különleges gyűjtés első része a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola Gerhardus Kiadójának gondozásában látott napvilágot.

A kötetet november 29-én két szerkesztője, Sztakovics Erika tudományos munkatárs és Käfer István irodalomtörténész mutatta be a VI. emeleti nagyelőadóban. Käfer István elmondta, hogy a zeneszerző 1923-ban a szlovák akadémiának átadott egy kéziratot, amelyből Szlovákiában meg is jelentettek három kötetet, ő azonban nem tartotta elég szakszerűnek a megjelentetés és az anyag feldolgozásának módját sem. A kézirat azonban, amit Bartók piszkozatnak nevezett, nála maradt és tovább dolgozott rajta. Ezt vitte az Egyesült Államokba, ahol újra elkezdett foglalkozni vele. Most lényegében a „piszkozat” jelent meg kötet formában, több száz dal újraírva, az eredeti lapok fakszimiléjével, szlovák, magyar szövegekkel.

A kötet előszavát Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök jegyzi, aki így fejezi be köszöntőjét: „Szolgálja a szlovák népdalok kiadása megbékélésünket, a nemzetek közötti testvéri kapcsolataink erősödését!

Az első kötetbe a teljes anyagnak csupán egyhatoda fért el, így legalább még öt kötet megjelenése várható – hangzott el a kötetbemutatón, amelyen a nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskola leánykara szlovák népdalokat énekelt. Dr. Kozma Ferenc a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola rektora végül elmondta, csodálatos volt látni, ahogyan az élő szellemi kincs megszólal.

Meghívó a rendezvényre

Képes beszámoló az Indafotó oldalán