Múzeumpedagógia

Printer-friendly versionPDF version

Különleges ritkaságokkal, izgalmas ismeretekkel, a megszerzett tudást elmélyítő foglalkozásokkal várjuk az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményei és munkája iránt érdeklődő osztályokat, szakköröket tanóra vagy napközis foglalkozás, osztálykirándulás keretében keddi, szerdai és csütörtöki napokon.

A foglalkozásokra, programokra 20 fős csoportokat, maximum 30 fős osztályokat várunk. Kérjük, hogy a látogatás megtervezésekor – legkésőbb két héttel az érkezés előtt – szíveskedjenek írásban jelentkezni a csoportvezetes@oszk.hu címen. Bővebb tájékoztatásért kövessék honlapunkat, illetve forduljanak munkatársainkhoz a Nemzetközi és Kulturális Kapcsolatok Osztályán, a +36 1 22 43 738-as telefonszámon.

Képek nélküli nyomtatható verzió

Iratkozzon fel Hírlevelünkre!

TERVEZZE MEG LÁTOGATÁSÁT!

2017. SZEPTEMBER 2018. FEBRUÁR
2017. OKTÓBER 2018. MÁRCIUS
2017. NOVEMBER
2017. DECEMBER 2018. MÁJUS
2018. JANUÁR 2018. JÚNIUS

 

EGÉSZ TANÉVBEN AJÁNLJUK

 

 • Általános könyvtárlátogatás
  A program díja: 300 Ft/fő; időtartama: 60 perc
  Az épület bejárása során a csoport megismerkedhet a palota és a könyvtár történetével, működésével, tájékoztatást kap a könyvtár gyűjteményeiről, feladatairól és megtekinti a különböző épületszinteket, megismerve az olvasói tereket is.
 • Raktárlátogatással egybekötött könyvtárlátogatás
  A program díja: 500 Ft/fő; időtartama: 90 perc; ajánlott korcsoport: 9–12. osztály
  Az épület mindenki számára nyitott tereinek bejárása mellett az érdeklődőknek lehetőségük nyílik betekinteni a látogatók elől elzárt többszintes raktárak labirintusába. A séta során számos érdekességet, titkot tudhatnak meg a több millió, különböző típusú dokumentumot őrző terekről. Megszemlélhetik a törzsgyűjtemény néhány ritka kincsét, többek között a legkisebb minikönyvet, a díszműgyűjtemény egy becses darabját. Valamint követhetik a dokumentumok útját a beérkezéstől a raktározásig
 • Mátyás király corvinái
  A program díja: 600 Ft/fő; időtartama: 60 perc; ajánlott korcsoport: 3–4. osztály
  A mesébe oltott foglalkozás során a gyerekek játékos módon ismerkedhetnek meg Mátyás király életével, korával, olvasmányaival, majd maguk is tervezhetnek reneszánsz díszítősort vagy iniciálét a király könyveinek lapjaihoz.
 • Hogyan mosható a papír? – A restaurátorműhely titkai
  A program díja: 1500 Ft/fő; időtartama: 180 perc 9-12 óráig; ajánlott korcsoport: 5–12. osztály
  Igényelhető a következő szerda délelőttökön: szeptember 20., október 18., november 15., január 17., február 14.; március 21., április 11., május 16.
  Kiderítjük, miként készíthetjük el saját kis könyvünket! Mi fán terem a könyvrestaurátor? Miből készültek régen a papírok és a könyvek? Mi is az a pergamen? Miért jobb állapotú egy 300–700 éves papír az 50–100 évesnél? Hogyan mosható a papír? Mi a vízjel és mit jelent? Megnézzük többek között, hogyan dolgoznak a könyvdoktorok, milyen eszközöket használnak a könyvek vagy újságok kötéséhez, milyen anyagok szükségesek a papír restaurálásához, és hogyan igyekeznek megóvni a régi könyveket. A 180 perces foglalkozáson ellátogatunk a restaurátorműhelyekbe, ahol megismerkedhetünk a könyvkötés és restaurálás műhelytitkaival. Látványos, kézzel fogható bemutatókon keresztül szerezhetünk tapasztalatokat a különféle érdekes könyvkötési módszerekről, restaurálási esetekről. Végül a restaurátorok segítségével régi kézműves technikák felhasználásával elkészíthetjük saját kis könyvecskéinket.
 • Vedd be a várat! Séta térben és időben
  A program időtartama: 90 perc, díja: 800 Ft/diák.
  Kellemes várséta keretében keressük fel történelmünk nevezetes állomásait. Királyok, krónikák és harcok nyomain haladva tárulnak fel a kövek és történetük titkai.

 

SZEPTEMBER

 

ARANY-HÓNAP

Az Arany János 200. születésnapjára rendezett kiállítás ideje alatt a következő múzeumpedagógiai programjaink közül választhatnak.
A szeptemberben jelentkező csoportok részére Arany-mappát ajándékozunk, mely a kiállítás dokumentumaiból készült válogatást tartalmazza.

 • „Dicső híre-neve fennmaradt örökre”
  A program díja 3000 Ft/csoport, a kedvezményes csoportos belépőjegy 600 Ft/fő mellett; időtartama: 60 perc; ajánlott korcsoport: 6-9. osztály.
  Ismerkedés Arany János Toldi trilógiájával, annak keletkezésével és hatásával a magyar költészetben. A program során az iskolában szerzett ismeretek mélyítését és bővítését tűztük ki célul.
 • Egy koszorús barátság
  A program díja 3000 Ft/csoport, a kedvezményes csoportos belépőjegy 600 Ft/fő mellett; időtartama: 60 perc; ajánlott korcsoport: 6-9. osztály.
  Arany János és Petőfi Sándor baráti kapcsolatának tükrében vizsgáljuk költészetük fejlődését eredeti kéziratok segítségével.
 • A tölgy lombja alá
  A program díja 3000 Ft/csoport, a kedvezményes csoportos belépőjegy 600 Ft/fő mellett; időtartama: 60 perc; ajánlott korcsoport: 10–12. osztály.
  Arany János korai és kései balladáinak megidézése után feltárjuk a tölgymotívum szerepét az idősödő költő életében és művészetében.

 

OKTÓBER

 

A ZENE HÓNAPJA – Zeneműtár

 • „Magyarok Istene, rontsd a labanc hadát” – A Rákóczi-induló története
  A program díja: 600 Ft/fő; időtartama: 60 perc; ajánlott korcsoport: 9–12. osztály;
  Igényelhető a következő kedd délelőttökön: október 3., 10., 17., 24.

  A Rákóczi-induló a magyar nemzet legrégebbi zenei szimbólumainak egyike, amely már évtizedekkel Egressy Béni Szózatának és Erkel Ferenc Himnuszának megszületése előtt is nagy népszerűségnek örvendett országszerte.
  Megnézhetjük a Rákóczi-induló különféle változatait a mű 19. század első évtizedeire tehető megszületésétől fogva Liszt Ferenc, Erkel Ferenc és Hector Berlioz híres feldolgozásain át egészen a 20. századig. A 90 perces foglalkozáson belehallgathatunk a legnépszerűbb indulófeldolgozásokba, és megismerkedhetünk a dallamra „ráhúzott” különböző szövegekkel is, melyek azt mutatják be, ki-ki hogyan próbálta kifejezni az induló kiváltotta nemzeti lelkesedést.
 • „Hazám, hazám…” – Ki írta Erkel Ferenc Bánk bánját?
  A program díja: 600 Ft/fő; időtartama: 60 perc; ajánlott korcsoport: 9–12. osztály;
  Igényelhető a következő kedd délelőttökön: október 3., 10., 17., 24.

  Mindannyian ismerjük Erkel Bánk bánjának néhány részletét, arról azonban kevesen tudnak, hogy a manapság Erkel Ferenc neve alatt számon tartott operák végleges alakjának kialakításában mások is a komponista segítségére voltak. Láthatjuk a néhány évvel ezelőtt gyűjteményünkbe került Erkel-kéziratokat, amelyek eddig csak néhány szakértő számára voltak hozzáférhetőek, és egyéb különlegességekkel is találkozhatunk a zeneszerző hagyatékából. A programon bepillanthatunk az „Erkel-műhely” tevékenységébe a könyvtárunkban őrzött eredeti kéziratok segítségével, és közelebbről megismerhetjük a zeneszerző két, ugyancsak híressé vált fiát is, akiknek keze nyoma megtalálható apjuk kései operáinak egyes részleteiben is.
 • Magyar Október
  Október 19–20-án a Történeti Interjúk Tára Magyar Október programjára várja az érdeklődő osztályokat, melynek részeként egy DVD-t is magukkal vihetnek. A programra előzetes bejelentkezés szükséges.

Az Iskolai Könyvtárak Napja alkalmából pályázatot hirdetünk felső tagozatos általános iskolás diákok számára. A filmpályázat célja az iskolai könyvtárak megismerése és megismertetése diákszemmel. Kiemelendő egy, a közösség (iskola, város, osztály) számára valamely okból értékes kötet bemutatása. A kisfilm elkészítésében ötletes, az osztály tagjainak szerves együttműködésén alapuló megoldásokat várunk. A pályázat részleteiről október elején fogunk hírt adni.

 

NOVEMBER

 

TÉRKÉPTÁRI KALANDOK FELFEDEZŐKNEK – Térképtár

 • A világ Kolumbusz szemével
  A program díja: 600 Ft/fő; időtartama: 60 perc; ajánlott korcsoport: 7–12. osztály
  Igényelhető a következő csütörtök délelőttökön: november 9., 16., 23., 30.
  A foglalkozáson különleges térképeket fedezünk fel nemcsak földrajzi, hanem történelmi dokumentumként is. A térképek tanulmányozásán keresztül ismerhetjük meg a nagy földrajzi felfedezéseket, melyek a tudományra és a tudásra tett hatásukkal gyökeresen átalakították Európát és a világot. Saját térkép készítésével azt is elsajátíthatjuk, miként készült el hajdanában egy térkép, és hogyan kell használni azt. A könyvtár alapítója, gróf Széchényi Ferenc értékes térképgyűjteményének különleges darabjaival találkozhatunk, a hajózási térképekkel.
 • Térképezd fel városod!
  A program díja: 600 Ft/fő; időtartama: 60 perc; ajánlott korcsoport: 7–12. osztály
  Igényelhető a következő csütörtök délelőttökön: november 9. 16. 23. 30.

  Több évre visszamenőleg felkutathatjuk, hogy mi volt korábban a kedvenc helyeinken, iskolánk mikor jelent meg először a térképeken, vagy milyen nevei voltak az utcánknak mielőtt odaköltöztünk.
  A Térképtár kincsei közé tartozó olyan térképeket láthatunk, amelyek városunkat mutatják be különböző korokban. A programon tanulmányozhatjuk városunk fejlődését régi térképeken, akár a térképezés kezdeteitől napjainkig. Kiderül az is, milyen módszereket használtak a térképkészítés során elődeink.
  Csak a témáról történő részletes előzetes egyeztetés alapján van lehetőség a részvételre, hogy utánanézhessünk, az adott településről, városrészről rendelkezünk-e annyi és olyan minőségű anyaggal, amit be lehet mutatni.

 

DECEMBER

 

KÖNYVTÁRI CSEND ADVENTBEN

 • Adventi családi szombat
  December 9-én, szombaton 10 és 13 óra között kézműves dísz- és papírtárgykészítéssel, régi karácsonyok képeslapjaival, valamint – Arany János-kiállításunk – játékos foglalkozással várjuk a családokat. Töltsük együtt a karácsonyvárás néhány óráját az Országos Széchényi Könyvtárban!.

 

JANUÁR

 

OLVASD A RÉGIT, HOGY KEZDHESD AZ ÚJAT! – Régi Nyomtatványok Tára

 • Égre rajzolt történelem – összeesküvések, gyilkosságok, politikai propaganda a közép- és koraújkorban
  A program díja: 600 Ft/fő; időtartama: 60 perc; ajánlott korcsoport: 9–12. osztály;
  Igényelhető a következő kedd délelőttökön: január 9., 16., 23., 30.

  Eredeti és hasonmás kiadványok segítségével hozzuk közelebb a régi magyar irodalom legjavát – Janus Pannoniust, Balassi Bálintot, Pázmány Pétert és Zrínyi Miklóst, s emellett a magyar és európai csillagászattörténet egy-egy jelentős eseményébe is bepillanthatunk. Egészen ritka és különleges nyomtatványok mutatják meg a hatékony politikai propaganda, a tudomány és a babona a 15–18. században nagyon nehezen szétválasztható elemeit: Drakulát, a mohácsi csatát, a 15 éves háborút, Mátyás királyt vagy a Rákóczi-szabadságharcot bemutató röplapokat, kalendáriumokat, krónikákat a Régi Nyomtatványok Tára kincsei közül. A programon eredeti és hasonmás kiadványok, illetve tudományos-ismeretterjesztő előadás segítségével ismerkedhetünk meg a régi magyar irodalom legjelentősebb képviselőinek műveivel.

 

FEBRUÁR

 

TÖRTÉNETEK, INTERJÚK TÁRUNKBÓL – Történeti Interjúk Tára

 • 1956 – Kémvilág és propaganda a hidegháborúban
  A program díja: 600 Ft/fő; időtartama: 70 perc; ajánlott korcsoport: 9–12. osztály;
  Igényelhető a következő csütörtök délelőttökön: február 1., 8., 15., 22.

  Az 1956-os eseményeket eredeti hang- és filmdokumentumok segítségével ismerhetjük meg közelebbről. Megtudhatjuk, hogy a Szabad Európa Rádiónak (SZER) milyen nehézségekkel kellett szembenéznie, hiszen egész tevékenységére árnyékot vetettek az 1956-os forradalom idején elhangzott adásai, amelyekben állítólag fegyveres segítséget ígértek a magyar forradalmároknak. Bepillanthatunk a SZER egykori életébe berendezésein, hangzó dokumentumain és kapcsolódó propagandafilmjein keresztül. Mindezt a könyvtár egy olyan osztályán, a Történeti Interjúk Tárában (TIT) tesszük, mely az olvasók számára sem nyitott.
  Az osztály (csoport) a témához kapcsolódó ajándék DVD-vel térhet haza.
 • Egy évszázad mozgóképeken
  A program díja: 600 Ft/fő; időtartama: 70 perc; ajánlott korcsoport: 9–12. osztály;
  Igényelhető a következő csütörtök délelőttökön: február 1., 8., 15., 22.

  Csaknem 100 év Magyar Filmhíradóin keresztül bepillanthatunk a 20. századi magyar történelembe, kitekinthetünk a külföldi eseményekre. A filmfelvevőgépen át tudhatjuk meg, hogyan alakult a filmhíradó története, mely korszakban mire és hogyan használták azt.
  Részleteket láthatunk egy évszázad híradóiból: a némafilm korától, 1896-tól egészen 1991-ig, az utolsó moziban vetített filmhíradóig. Majd egymással összehasonlítva megnézzük, hogyan változik a híradók tematikája, látványvilága, terjedelme, funkciója. Tudáspróba: a híradóriportokhoz kapcsolódó feladatokon és vetélkedőkön keresztül ki-ki felmérheti, hogy felismeri-e a korszak jelentős személyeit, Magyarország nevezetes helyszíneit.

 

MÁRCIUS

 

HAZAFIAK ÜZENETE, KÉZIRATTÁRI KINCSEINK – Kézirattár

 • Anyám tyúkja
  A program díja: 600 Ft/fő; időtartama: 60 perc; ajánlott korcsoport: 5–12. osztály;
  Igényelhető a következő kedd délelőttökön: március 6., 13., 20., 27.

  Néhány érdekesség – mint például a költő ránk maradt rajzai és levelesládája – segítségével közelebb kerülünk Petőfi Sándor életéhez. Képeken, leveleken és írásokon keresztül bepillantunk a szabadságharc költőjének hétköznapjaiba, költészetének műhelytitkaiba.
  A foglalkozáson felelevenítjük a magyar irodalom egyik legnagyobb költőjének, Petőfi Sándornak alakját. Közelebbről is megismerhetjük az általános iskolában is olvasott híres Petőfi-versek kéziratait, szemügyre véve, hogy vajon eredetiek-e vagy hamisak? Megpróbálkozhatunk az Anyám tyúkja című vers kéziratának elolvasásával is.
 • Petőfi forradalma és szerelme
  A program díja: 600 Ft/fő; időtartama: 60 perc; ajánlott korcsoport: 6–12. osztály
  Igényelhető a következő kedd délelőttökön: március 6., 13., 20., 27.

  Korabeli képeken, leveleken és írásokon keresztül bepillantunk a szabadságharc költőjének életébe, családi kapcsolataiba. Közelebbről megismerkedhetünk feleségével, a szintén verselő és irodalomkedvelő Szendrey Júliával és közös gyermekük, Petőfi Zoltán életével is. Láthatjuk többek között Petőfi Sándor ránk maradt levelesládáját, de akár Bem tábornokkal készített riportvázlatát is. A foglalkozáson a történelmi Magyarország térképét használva végighaladunk a költő életútjának legfontosabb állomásain, közben pedig közelebb kerülünk Petőfihez. A foglalkozás során egy kis detektívmunkával eredeti és hamis kéziratokat vehetünk szemügyre.
 • Március 13-án és 14-én 10:00 és 11:00-kor Jottányit se 48-ból! - tárlatvezetés a forradalom és szabadságharc emlékezetének plakáttári nyomtatványait bemutató kiállításán, a 170. évforduló alkalmából.   A program díja: 300 Ft/fő; időtartama: 30 perc;
  „Mit jelent a nemzeti emlékezetben 1848–1849? A szabadságot, a forradalmi lelkületet, eszünkbe juttatja azokat, akik életüket-vérüket áldozták a hazáért. A „Haza és haladás” szellemében a polgári átalakulás a másik jelmondata a 48-as törekvéseknek, mely az áprilisi törvények elfogadásával valósult meg. Erre utal az 1848-49-es eredeti dokumentumokat bemutató kiállítás címéül választott jelmondat, mely a kiegyezés korában pártjelszóként is funkcionált.”

 

ÁPRILIS

 

SZÍNEK KÖZÖTT, JELENETEK A KÖNYVTÁRBAN (Színháztörténeti Tár)

 • Bánk, Csongor és Ádám a színpadon – Három romantikus nemzeti drámánk előadás-történetéről
  A program díja: 600 Ft/fő; időtartama: 60 perc; ajánlott korcsoport: 9–12. osztály;
  Igényelhető a következő szerda délutánokon (14 és 16 óra között): április 4., 11., 18., 25.

  Hogyan kel életre az irodalmi szöveg a színházban? Mi a dráma és a színjáték viszonya? Megismerkedünk a kulisszák mögötti világ dokumentumaival. Megtudhatjuk, hogy három nemzeti drámánk: Katona József Bánk bán, Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde, valamint Madách Imre Az ember tragédiája című drámái, drámai költeményei milyen érdekességeket hordoznak magukban. A Színháztörténeti Tár gyűjteményében található érdekes dokumentumok, kéziratos rendezőpéldányok, színlapok, jelmeztervek, fényképek és a kevésbé látványos, de nagyon izgalmas titkokat tartogató anyagok: sajtóismertetések és kritikák segítségével ismerjük meg a régi idők színházát és színészeit, színházcsinálóit. Ezt követően továbbgondolhatjuk Bánk, Csongor, Ádám és a többi hős útját: ma mi történne velük?
 • A kulisszák mögött – Színház a könyvtárban
  A program díja: 600 Ft/fő; időtartama: 60 perc; ajánlott korcsoport: 9–12. osztály;
  Igényelhető a következő szerda délutánokon (14 és 16 óra között): április 4., 11., 18., 25.

  Választ keresünk többek közt arra: milyen szerepeket kapott Petőfi, a vándorszínész, a Nemzeti Színház statisztája? Tényleg olyan ragyogó szépség volt a fiatal Déryné? Hogyan készülnek a színházi jelmeztervek? Milyen volt régen a nézők és színészek élete? Különböző érdekes képeket, írásokat, díszletterveket, rendezőpéldányokat és színlapokat láthatunk, amelyek közelebb hozzák a régi idők kultúráját, a magyar színjátszás kezdeteit, a színészek életét. Mindezt interaktív előadás és különböző feladatok megoldása útján. Ki-ki próbára teheti magát kvíz megoldása, papírszínház és jelmezterv készítése vagy akár drámapedagógiai játék során..

 

MÁJUS

 

MÚLTUNK HIRDETŐOSZLOPÁRÓL (Plakát- és Kisnyomtatványtár)

 • Plakát Palkó története
  A program díja: 600 Ft/fő; időtartama: 60 perc; ajánlott korcsoport: 3–5. osztály;                                                       
  Igényelhető a következő csütörtök délelőttökön: május 3., 10., 17., 24., 31.

  Egy múlt századi történet által találkozhatunk a gyűjtemény nyomtatványtípusaival. A foglalkozáson eredeti dokumentumok (plakátok, képeslapok, meghívók, naptárak, gyászjelentések, táncrendek stb.) segítségével megismerkedhetünk a 20. század első felének hétköznapi életével. A beszélgetés során összevetjük a múltat és a jelent. Majd a kézügyességet és vizuális kultúrát fejlesztő kiscsoportos exlibris-tervezést végzünk.

 

JÚNIUS

 

KÖNYVESPOLC A KIRÁNDULÓCSOMAGBAN

 • Nyitott hétfők osztálykirándulóknak. A hétfői napon ugyan zárva tart intézményünk, de most két alkalommal elzárt tereinkbe is bepillantást engedünk az előzetesen jelentkező osztályoknak.
 • Június 23-án – Múzeumok Éjszakája

Amennyiben a fent jelzett időpontokon túl szeretnének ellátogatni intézményünk programjaira, szíveskedjenek a fent jelzett címen, telefonszámon érdeklődni.

Szeretettel várjuk Önöket és diákjaikat!