Múzeumpedagógia

Printer-friendly versionPDF version

Különleges ritkaságokkal, izgalmas ismeretekkel, a megszerzett tudást elmélyítő foglalkozásokkal várjuk az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményei és munkája iránt érdeklődő osztályokat, szakköröket tanóra vagy napközis foglalkozás, osztálykirándulás keretében keddi, szerdai és csütörtöki napokon.

A foglalkozásokra, programokra 20 fős csoportokat, maximum 30 fős osztályokat várunk. Kérjük, hogy a látogatás megtervezésekor – legkésőbb két héttel az érkezés előtt – szíveskedjenek írásban jelentkezni a csoportvezetes@oszk.hu címen. Bővebb tájékoztatásért kövessék honlapunkat, illetve forduljanak munkatársainkhoz a Nemzetközi és Kulturális Kapcsolatok Osztályán, a +36 1 22 43 738-as telefonszámon.

Iratkozzon fel Hírlevelünkre!

 

EGÉSZ TANÉVBEN AJÁNLJUK

 

 • Általános könyvtárlátogatás
  A program díja: 300 Ft/fő; időtartama: 60 perc
  Az épület bejárása során a csoport megismerkedhet a palota és a könyvtár történetével, működésével, tájékoztatást kap a könyvtár gyűjteményeiről, feladatairól és megtekinti a különböző épületszinteket, megismerve az olvasói tereket is.
 • Raktárlátogatással egybekötött könyvtárlátogatás
  A program díja: 500 Ft/fő; időtartama: 90 perc; ajánlott korcsoport: 9–12. osztály
  Az épület mindenki számára nyitott tereinek bejárása mellett az érdeklődőknek lehetőségük nyílik betekinteni a látogatók elől elzárt többszintes raktárak labirintusába. A séta során számos érdekességet, titkot tudhatnak meg a több millió, különböző típusú dokumentumot őrző terekről. Megszemlélhetik a törzsgyűjtemény néhány ritka kincsét, többek között a legkisebb minikönyvet, a díszműgyűjtemény egy becses darabját. Valamint követhetik a dokumentumok útját a beérkezéstől a raktározásig.

 • Vedd be a várat! Séta térben és időben
  A program időtartama: 90 perc, díja: 800 Ft/diák.
  Kellemes várséta keretében keressük fel történelmünk nevezetes állomásait. Királyok, krónikák és harcok nyomain haladva tárulnak fel a kövek és történetük titkai.

 • Mátyás király corvinái
  A program díja: 600 Ft/diák; időtartama: 60 perc; ajánlott korcsoport 3-4. osztály
  A mesébe oltott foglalkozás során a gyerekek játékos módon ismerkedhetnek meg Mátyás király életével, korával, olvasmányaival, majd maguk is tervezhetnek reneszánsz díszítősort vagy iniciálét a király könyveinek lapjaihoz."

 • Hogyan mosható a papír? – A restaurátorműhely titkai
  A program díja: 1500 Ft/fő; időtartama: 180 perc 9–12 óráig; ajánlott korcsoport: 5–12. osztály
  Időpontok: 2018. október 24, november 28, 2019. január 23, február 20, március 20, április 24, május 22

  Kiderítjük, miként készíthetjük el saját kis könyvünket! Mi fán terem a könyvrestaurátor? Miből készültek régen a papírok és a könyvek? Mi is az a pergamen? Miért jobb állapotú egy 300–700 éves papír az 50–100 évesnél? Hogyan mosható a papír? Mi a vízjel és mit jelent? Megnézzük többek között, hogyan dolgoznak a könyvdoktorok, milyen eszközöket használnak a könyvek vagy újságok kötéséhez, milyen anyagok szükségesek a papír restaurálásához, és hogyan igyekeznek megóvni a régi könyveket. A 180 perces foglalkozáson ellátogatunk a restaurátorműhelyekbe, ahol megismerkedhetünk a könyvkötés és restaurálás műhelytitkaival. Látványos, kézzel fogható bemutatókon keresztül szerezhetünk tapasztalatokat a különféle érdekes könyvkötési módszerekről, restaurálási esetekről. Végül a restaurátorok segítségével régi kézműves technikák felhasználásával elkészíthetjük saját kis könyvecskéinket.

 

TEMATIKUS ELŐADÁSOK – bemutatkoznak a Különgyűjtemények

 

HANGADÓK – Zeneműtár

 • „Magyarok Istene, rontsd a labanc hadát” – A Rákóczi-induló története
  A program díja: 600 Ft/fő; időtartama: 60 perc; ajánlott korcsoport: 9–12. osztály;
  A Rákóczi-induló a magyar nemzet legrégebbi zenei szimbólumainak egyike, amely már évtizedekkel Egressy Béni Szózatának és Erkel Ferenc Himnuszának megszületése előtt is nagy népszerűségnek örvendett országszerte.
  Megnézhetjük a Rákóczi-induló különféle változatait a mű 19. század első évtizedeire tehető megszületésétől fogva Liszt Ferenc, Erkel Ferenc és Hector Berlioz híres feldolgozásain át egészen a 20. századig. A 90 perces foglalkozáson belehallgathatunk a legnépszerűbb indulófeldolgozásokba, és megismerkedhetünk a dallamra „ráhúzott” különböző szövegekkel is, melyek azt mutatják be, ki-ki hogyan próbálta kifejezni az induló kiváltotta nemzeti lelkesedést.
 • „Hazám, hazám…” – Ki írta Erkel Ferenc Bánk bánját?
  A program díja: 600 Ft/fő; időtartama: 60 perc; ajánlott korcsoport: 9–12. osztály;
  Mindannyian ismerjük Erkel Bánk bánjának néhány részletét, arról azonban kevesen tudnak, hogy a manapság Erkel Ferenc neve alatt számon tartott operák végleges alakjának kialakításában mások is a komponista segítségére voltak. Láthatjuk a néhány évvel ezelőtt gyűjteményünkbe került Erkel-kéziratokat, amelyek eddig csak néhány szakértő számára voltak hozzáférhetőek, és egyéb különlegességekkel is találkozhatunk a zeneszerző hagyatékából. A programon bepillanthatunk az „Erkel-műhely” tevékenységébe a könyvtárunkban őrzött eredeti kéziratok segítségével, és közelebbről megismerhetjük a zeneszerző két, ugyancsak híressé vált fiát is, akiknek keze nyoma megtalálható apjuk kései operáinak egyes részleteiben is

 

 

TÉRKÉPTÁRI KALANDOK FELFEDEZŐKNEK – Térképtár

 • A világ Kolumbusz szemével
  A program díja: 600 Ft/fő; időtartama: 60 perc; ajánlott korcsoport: 7–12. osztály
  A foglalkozáson különleges térképeket fedezünk fel nemcsak földrajzi, hanem történelmi dokumentumként is. A térképek tanulmányozásán keresztül ismerhetjük meg a nagy földrajzi felfedezéseket, melyek a tudományra és a tudásra tett hatásukkal gyökeresen átalakították Európát és a világot. Saját térkép készítésével azt is elsajátíthatjuk, miként készült el hajdanában egy térkép, és hogyan kell használni azt. A könyvtár alapítója, gróf Széchényi Ferenc értékes térképgyűjteményének különleges darabjaival találkozhatunk, a hajózási térképekkel.
 • Térképezd fel városod!
  A program díja: 600 Ft/fő; időtartama: 60 perc; ajánlott korcsoport: 7–12. osztály
  Több évre visszamenőleg felkutathatjuk, hogy mi volt korábban a kedvenc helyeinken, iskolánk mikor jelent meg először a térképeken, vagy milyen nevei voltak az utcánknak mielőtt odaköltöztünk.
  A Térképtár kincsei közé tartozó olyan térképeket láthatunk, amelyek városunkat mutatják be különböző korokban. A programon tanulmányozhatjuk városunk fejlődését régi térképeken, akár a térképezés kezdeteitől napjainkig. Kiderül az is, milyen módszereket használtak a térképkészítés során elődeink.
  Csak a témáról történő részletes előzetes egyeztetés alapján van lehetőség a részvételre, hogy utánanézhessünk, az adott településről, városrészről rendelkezünk-e annyi és olyan minőségű anyaggal, amit be lehet mutatni.

 

 

REJTÉLYEK FEKETÉN-FEHÉREN – Régi Nyomtatványok Tára

 • Égre rajzolt történelem – összeesküvések, gyilkosságok, politikai propaganda a közép- és koraújkorban
  A program díja: 600 Ft/fő; időtartama: 60 perc; ajánlott korcsoport: 9–12. osztály;
  Eredeti és hasonmás kiadványok segítségével hozzuk közelebb a régi magyar irodalom legjavát – Janus Pannoniust, Balassi Bálintot, Pázmány Pétert és Zrínyi Miklóst, s emellett a magyar és európai csillagászattörténet egy-egy jelentős eseményébe is bepillanthatunk. Egészen ritka és különleges nyomtatványok mutatják meg a hatékony politikai propaganda, a tudomány és a babona a 15–18. században nagyon nehezen szétválasztható elemeit: Drakulát, a mohácsi csatát, a 15 éves háborút, Mátyás királyt vagy a Rákóczi-szabadságharcot bemutató röplapokat, kalendáriumokat, krónikákat a Régi Nyomtatványok Tára kincsei közül. A programon eredeti és hasonmás kiadványok, illetve tudományos-ismeretterjesztő előadás segítségével ismerkedhetünk meg a régi magyar irodalom legjelentősebb képviselőinek műveivel.

 

 

TÖRTÉNETEK, INTERJÚK TÁRUNKBÓL – Történeti Interjúk Tára

 • 1956 – Kémvilág és propaganda a hidegháborúban
  A program díja: 600 Ft/fő; időtartama: 70 perc; ajánlott korcsoport: 9–12. osztály;
  Az 1956-os eseményeket eredeti hang- és filmdokumentumok segítségével ismerhetjük meg közelebbről. Megtudhatjuk, hogy a Szabad Európa Rádiónak (SZER) milyen nehézségekkel kellett szembenéznie, hiszen egész tevékenységére árnyékot vetettek az 1956-os forradalom idején elhangzott adásai, amelyekben állítólag fegyveres segítséget ígértek a magyar forradalmároknak. Bepillanthatunk a SZER egykori életébe berendezésein, hangzó dokumentumain és kapcsolódó propagandafilmjein keresztül. Mindezt a könyvtár egy olyan osztályán, a Történeti Interjúk Tárában (TIT) tesszük, mely az olvasók számára sem nyitott.
  Az osztály (csoport) a témához kapcsolódó ajándék DVD-vel térhet haza.
 • Egy évszázad mozgóképeken
  A program díja: 600 Ft/fő; időtartama: 70 perc; ajánlott korcsoport: 9–12. osztály;
  Csaknem 100 év Magyar Filmhíradóin keresztül bepillanthatunk a 20. századi magyar történelembe, kitekinthetünk a külföldi eseményekre. A filmfelvevőgépen át tudhatjuk meg, hogyan alakult a filmhíradó története, mely korszakban mire és hogyan használták azt.
  Részleteket láthatunk egy évszázad híradóiból: a némafilm korától, 1896-tól egészen 1991-ig, az utolsó moziban vetített filmhíradóig. Majd egymással összehasonlítva megnézzük, hogyan változik a híradók tematikája, látványvilága, terjedelme, funkciója. Tudáspróba: a híradóriportokhoz kapcsolódó feladatokon és vetélkedőkön keresztül ki-ki felmérheti, hogy felismeri-e a korszak jelentős személyeit, Magyarország nevezetes helyszíneit.

 

 

HAZAFIAK ÜZENETE, KÉZIRATTÁRI KINCSEINK – Kézirattár

 • Anyám tyúkja
  A program díja: 600 Ft/fő; időtartama: 60 perc; ajánlott korcsoport: 5–12. osztály;
  Néhány érdekesség – mint például a költő ránk maradt rajzai és levelesládája – segítségével közelebb kerülünk Petőfi Sándor életéhez. Képeken, leveleken és írásokon keresztül bepillantunk a szabadságharc költőjének hétköznapjaiba, költészetének műhelytitkaiba.
  A foglalkozáson felelevenítjük a magyar irodalom egyik legnagyobb költőjének, Petőfi Sándornak alakját. Közelebbről is megismerhetjük az általános iskolában is olvasott híres Petőfi-versek kéziratait, szemügyre véve, hogy vajon eredetiek-e vagy hamisak? Megpróbálkozhatunk az Anyám tyúkja című vers kéziratának elolvasásával is.
 • Petőfi forradalma és szerelme
  A program díja: 600 Ft/fő; időtartama: 60 perc; ajánlott korcsoport: 6–12. osztály
  Korabeli képeken, leveleken és írásokon keresztül bepillantunk a szabadságharc költőjének életébe, családi kapcsolataiba. Közelebbről megismerkedhetünk feleségével, a szintén verselő és irodalomkedvelő Szendrey Júliával és közös gyermekük, Petőfi Zoltán életével is. Láthatjuk többek között Petőfi Sándor ránk maradt levelesládáját, de akár Bem tábornokkal készített riportvázlatát is. A foglalkozáson a történelmi Magyarország térképét használva végighaladunk a költő életútjának legfontosabb állomásain, közben pedig közelebb kerülünk Petőfihez. A foglalkozás során egy kis detektívmunkával eredeti és hamis kéziratokat vehetünk szemügyre.

 

 

SZÍNEK KÖZÖTT, JELENETEK A KÖNYVTÁRBAN (Színháztörténeti Tár)

 • Bánk, Csongor és Ádám a színpadon – Három romantikus nemzeti drámánk előadás-történetéről
  A program díja: 600 Ft/fő; időtartama: 60 perc; ajánlott korcsoport: 9–12. osztály;
  Hogyan kel életre az irodalmi szöveg a színházban? Mi a dráma és a színjáték viszonya? Megismerkedünk a kulisszák mögötti világ dokumentumaival. Megtudhatjuk, hogy három nemzeti drámánk: Katona József Bánk bán, Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde, valamint Madách Imre Az ember tragédiája című drámái, drámai költeményei milyen érdekességeket hordoznak magukban. A Színháztörténeti Tár gyűjteményében található érdekes dokumentumok, kéziratos rendezőpéldányok, színlapok, jelmeztervek, fényképek és a kevésbé látványos, de nagyon izgalmas titkokat tartogató anyagok: sajtóismertetések és kritikák segítségével ismerjük meg a régi idők színházát és színészeit, színházcsinálóit. Ezt követően továbbgondolhatjuk Bánk, Csongor, Ádám és a többi hős útját: ma mi történne velük?
 • A kulisszák mögött – Színház a könyvtárban
  A program díja: 600 Ft/fő; időtartama: 60 perc; ajánlott korcsoport: 9–12. osztály;
  Választ keresünk többek közt arra: milyen szerepeket kapott Petőfi, a vándorszínész, a Nemzeti Színház statisztája? Tényleg olyan ragyogó szépség volt a fiatal Déryné? Hogyan készülnek a színházi jelmeztervek? Milyen volt régen a nézők és színészek élete? Különböző érdekes képeket, írásokat, díszletterveket, rendezőpéldányokat és színlapokat láthatunk, amelyek közelebb hozzák a régi idők kultúráját, a magyar színjátszás kezdeteit, a színészek életét. Mindezt interaktív előadás és különböző feladatok megoldása útján. Ki-ki próbára teheti magát kvíz megoldása, papírszínház és jelmezterv készítése vagy akár drámapedagógiai játék során.

 

 

MÚLTUNK HIRDETŐOSZLOPÁRÓL (Plakát- és Kisnyomtatványtár)

 • Plakát Palkó története
  A program díja: 600 Ft/fő; időtartama: 60 perc; ajánlott korcsoport: 3–5. osztály;                                                      
  Egy múlt századi történet által találkozhatunk a gyűjtemény nyomtatványtípusaival. A foglalkozáson eredeti dokumentumok (plakátok, képeslapok, meghívók, naptárak, gyászjelentések, táncrendek stb.) segítségével megismerkedhetünk a 20. század első felének hétköznapi életével. A beszélgetés során összevetjük a múltat és a jelent. Majd a kézügyességet és vizuális kultúrát fejlesztő kiscsoportos exlibris-tervezést végzünk.

Szeretettel várjuk Önöket és diákjaikat!