Az Átlátszó nem közölte az Országos Széchényi Könyvtár állásfoglalását

Printer-friendly versionPDF version
2019/06/14

 

Az OSZK részletes válaszban reagált a blog.atlatszo.hu oldalon 2019. június 3-án megjelent cikkre. A nemzeti könyvtár válaszát a főszerkesztőnek küldte meg 2019. június 7-én azzal a kéréssel, hogy 7 napon belül jelentesse meg ugyanazon a felületen. Mivel ezt nem tette meg, mi most közzétesszük.

Tisztelt Bodoky Tamás!

A blog.atlatszo.hu-n 2019. június 3-án megjelent cikket „Darabjaira szedik a Széchényi Könyvtárat, és szétdobálják a komáknak”, az Országos Széchényi Könyvtár elutasítja.

Az OSZK 2015-től folyamatosan félévente mérte az olvasói és munkaterületein az azbeszt jelenlétét. Ezekről a mérésekről jegyzőkönyvek készültek. A megbízott hivatásos cégek által végzett mérések negatív eredménnyel zárultak. Az azbeszt nem szálló építészeti jelenlétét az OSZK egyetlen hivatalos közleményben sem tagadta.

Az OSZK új digitális központjának tervezésekor az intézmény vezetősége előre megtervezte az azbesztmentesítés ütemezését, amely a közbeszerzési eljárás lefolytatása után meg is indult 2019. május 30-án.

Az azbesztmentesítésért felelős Drycon Hungary Kft. hermetikusan lezárta az érintett munkaterületet. Sem az olvasók, sem a munkatársak nem juthatnak be a területre. Az OSZK munkatársait a mentesítést végző cég szakszerűen tájékoztatta, és minden munkatársi kérdésre válaszolt.

Május 30-án, a terület előzetes biztonsági ellenőrzését követően, elkezdődött az azbesztmentesítés a nyolcadik emeleten. A mentesítő munkákat, az előírásoknak megfelelően, folyamatos és szigorú ellenőrzés alatt végzik. A munkaterületen, valamint annak környezetében folyamatos a légtér azbesztrost-koncentrációjának mérése. A mérési eredményeket a cég akkreditált laboratóriuma jegyzőkönyvben rögzíti. Eddig minden mérés eredménye negatív volt.

Ahogy az az összdolgozói tájékoztatón, 2019. május 16-án már elhangozott, az azbeszt-hulladék elszállítására a cég munkatársai a főbejárat déli oldalán található liftet fogják használni. A liftet a könyvtár dolgozói és látogatói a szállítások ideje alatt nem vehetik igénybe. Az azbeszthulladékot az izolációs területen belül zsákokba rakják és légmentesen lezárják, a zsákok külső felületét lemossák/fertőtlenítik, majd zárt konténerben szállítják el azokat.

Az OSZK belső szervezeti ügyei az intézmény, illetve az intézményt fenntartó minisztérium hatáskörébe tartoznak. Kormányhatározat kizárólag az '56-os intézet átszervezése kapcsán született.

Az átlátszó cikkében hivatkozott „dolgozói levél” és a „munkahelyi fórum” rosszindulatú félremagyarázásokat és téves közléseket tartalmaz.

                                                                  Üdvözlettel:
                                                                  Dr. Tüske László
                                                                  főigazgató