Újabb mozgóképes részletekkel gyarapodott a Magyar Október című online tudástár

Printer-friendly versionPDF version
2019/10/21

 

Három éve indítottuk el a nemzeti könyvtárban a Magyar Október című internetes tartalomszolgáltatást, amelynek célja az 1956-os forradalom interaktív feldolgozása, fotó-, videó- és audiodokumentumainak közzététele. Az online tudástárat azóta is gyarapítjuk, fejlesztjük, így abban egyre több azonosított, feldolgozott fotó, filmrészlet, a Szabad Európa Rádióban egykor elhangzott hanganyag vált elérhetővé.

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 63. évfordulójára székesfehérvári és Sopron környéki mozgóképes részleteket tettünk elérhetővé a honlap térképes felületén, illetve a londoni Birodalmi Hadtörténeti Múzeumtól érkezett 56-os felvételeknek köszönhetően eddig még nem publikált, Alkotmány utcai képeket mutatunk meg.

Katonai temetés Székesfehérváron 1956. november 2. körül

Civilek és határőrök a soproni határátkelő épülete előtt 1956. november 4-én

Tüntetők tartanak a Parlament felé az Alkotmány utcából 1956. október 31-én

 

Bővült a Szabad Európa Rádió hanganyagát bemutató adatbázis is. Hallgatható, kereshető és az elkészült átiratok jóvoltából olvasható is az 1956. október 19. és 21. között sugárzott műsorfolyam. Az ötvenes évekből csak néhány műsornak maradt meg a hanganyaga, ezért is érdekes a forradalom előtti napok hétköznapi adásfolyamában kutatni, és meghallgatni, milyen volt egy nem forradalmi, nem rendkívüli nap a Szabad Európa Rádióban. Így talán azt is jobban megértjük, hogy a forradalom kitörésekor, a szabadságharc alatt milyen kihívásokkal küzdhettek a SZER Magyar Osztályának szerkesztői, munkatársai.

A legnépszerűbb műsorok közé tartoztak az Üzenetek, illetve a vasárnap délelőtti Zenés üzenetek.

A SZER Üzenetek című műsorának felvétele 1956. október 20. délelőtt