#Ady-relikviák. Ízelítő

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/05/28

 

Az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattára közel 1200 olyan unikális Ady-dokumentumot, illetve kisebb tárgyi relikviát őriz, melyek közvetlenül vagy közvetetten a költőfejedelem életútjához kapcsolódnak. Sokszáz felbecsülhetetlen értékű eredeti verskézirat, autográf levél és fénykép, dedikált kötet és visszaemlékezés, hivatalos okirat és önéletrajz alkotja az anyag törzsét, amit számos, az életúthoz kapcsolódó személy (rokon, barát, szerelem, feleség, pályatárs stb.) hagyatékából az ország első számú bibliotékájába került irategyüttes egészít ki. E páratlan kincsekhez járulnak még azon első kiadások, visszaemlékezések, folyóiratok, évkönyvek és antológiák, Ady-különszámok és nyomtatásban megjelent önéletrajzok, melyeket az OSZK törzsgyűjteményi állománya őriz. 

A teljes Ady-gyűjteményből kollégáink, a korszak kiváló ismerői (Dr. Boka László tudományos igazgató, József Attila-díjas irodalomtörténész, Ady-szakértő, valamint Dr. Rózsafalvi Zsuzsanna irodalomtörténész, a Kézirattárunk munkatársa) válogattak több száz tételt egy nagy sikerű, ám idén márciusban a járványügyi helyzet miatt idő előtt bezárni kényszerült tárlatra („Fut velem egy rossz szekér” – ADY 100/101), amely anyagok többsége ugyanakkor megtalálható az MMA Kiadóval közös, 2020 januárjában megjelent gyönyörű díszalbumunkban is. („Valaki útravált...” – Az úton lévő és kiútkereső Ady Endre).

Szerzőink most blogposztként bővebb leírásokkal, az egyes dokumentumcsoportok értő elemzésével nyújtanak ízelítőt mindazok számára, akik – e relikviákban megtestesülő, feltárulkozó költészetnek az örök esztétikai értékein túl – rajonganak az Ady-életművet a maga fizikai valóságában őrző „hordozók” történeti jelentőségéért is, az azokban megmutatkozó érdekességekért, filológiai csemegékért és titkokért.

Azösszeállítás első része 2020. május 29-én, a második rész június elsején jelenik meg a nemzeti könyvtár blogjában.