Ajándék CD-gyűjtemény az Operaházból

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/11/07

 

A magyar opera napja alkalmából a Magyar Állami Operaház egyedülálló CD-gyűjteményt jelentetett meg, amely a hazai operakultúra 200 esztendejének remekeit fogja egybe. A Magyar Opera200 című kiadványt a hazai városi könyvtárakba és zenei intézményekbe juttatja el az Operaház. Elsőként az Országos Széchényi Könyvtárat ajándékozta meg a kiemelkedő jelentőségű kiadvánnyal az intézmény. A Magyar Állami Operaház főigazgató-helyettese, dr. Főző Virág személyesen adta át a díszdobozt nemzeti könyvtárunk főigazgatójának, dr. Tüske Lászlónak.

Magyarország legnagyobb könyvtárát, az Országos Széchényi Könyvtárat követően a legkisebb városi könyvtárba, Pálháza Városi Könyvtárába látogat el az Operaház vezetősége, hogy átadja a CD-kollekciót.

A díszdoboz 50+3 korongja 35 válogatott operaművet tartalmaz, melyek célja operairodalmunk bemutatásán túl azok ismertté, népszerűvé tétele, valamint a zenehallgató közönség ösztönzése azok rendszeres hallgatására, időről-időre történő elővételére. Az érdeklődő mellékletet is talál a dobozban, mely minden egyes – a korongokon hallható – operához ismertetőt, összefoglalót tartalmaz a teljesebb megismerés érdekében.

A kiadvány gazdagsága miatt csupán a teljesség igénye nélkül szemezgethetünk a CD-k tartalmából: többek között Bartók Béla, Dohnányi Ernő, Eötvös Péter, Erkel Ferenc, Kodály Zoltán, Lajtha László, Ránki György, Szokolay Sándor és Varga Judit művei hallhatók a korongokon.

Könyvtárunkban a Zeneműtárban kap helyet a Magyar Opera200 című kiadvány, a könyvtár látogatói számára is hozzáférést biztosítva a nagy jelentőségű gyűjteményhez.