Amit tudni akartál az RDA-ról, de sose merted megkérdezni

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/03/30

 

Az RDA (Resource Description and Access = „Forrásleírás és -hozzáférés”) egy jelenleg bevezetés előtt álló, a könyvtári tartalmak leírására fejlesztett új bibliográfiai keretrendszer.

Hogy mit is takar az RDA nyújtotta újfajta megközelítés, milyen változásokra kell felkészülni, sokszor még a könyvtári szakemberek számára sem egészen világos. Az RDA fejlesztői ezért összeállítottak egy „kérdezz-felelek” oldalt, amely immár magyar nyelven is olvasható.

Ha további kérdés merülne fel, kérjük, forduljanak az RDA-HU munkacsoportunk tagjaihoz.

 

Az RDA-HU Munkacsoport távmunkajavaslatai katalogizálóknak  

A feldolgozandó dokumentumok tucatszámban történő hazahordása több szempontból sem kivitelezhető, akad ugyanakkor bőven olyan feladat, mindenekelőtt az adattisztítás és adatgazdagítás területén, ami – a katalogizáló modul online elérésével – otthonról is megoldható.

Az RDA-ra épülő új katalogizálási szabályrendszer bevezetésére való rákészülés jegyében többféle adattisztítási/-dúsítási projekt elindítása is indokolt. Az itt csatolt dokumentumban összegyűjtöttünk néhány javaslatot.

Az RDA-HU munkacsoport Adattisztítás Tartalomtípus generálásának előkészítéséhez dokumentuma szintén a bibliográfiai rekordok automatizált „RDA-sításának” előkészítését célozza.

A jövőben az eddigieken felül további, részletezőbb kidolgozást igénylő javaslatokkal is készülünk. A felmerülő kérdéseket, ötleteket az RDA-HU nyilvános levelezőlista címére (RDA@oszk.hu) várjuk.