„Az ország büszke lehet nemzeti könyvtárára” – Interjú Rózsa Dávid főigazgatóval

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/09/23

A fotó forrása: origo.hu, Talán Csaba

Fotó: origo.hu, Talán Csaba

A nemzeti könyvtár dokumentumkincsei unikálisak, és szakemberei is azok. Ez a tavaszi veszélyhelyzet és lezárás idején is megmutatkozott, amikor mindenki megtöbbszörözött erővel dolgozott, hogy a szokásosnál is erőteljesebben láttassa az intézmény értékeit. Az ország büszke lehet nemzeti könyvtárára és a nemzet könyvtárosaira. Azon leszünk, hogy még többet adjunk az országnak, a nemzetnek, és még többet láttassunk azokból a kincsekből, amelyeket itt őrzünk – fogalmazott Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója az Origónak adott interjújában.

Kiemelte, az OSZK óriási erőssége, hogy felülmúlhatatlan a gyűjteménye, hiszen a magyar írásbeliség több évszázados kincseit őrzi. A másik nagy erőssége a munkatársi állomány. Kiváló szakemberek, végtelenül elhivatott, és a nemzeti könyvtár, a nemzeti kulturális örökség iránt elkötelezett munkatársak dolgoznak itt.

Az interjúban többek között arról is szólt, hogy milyen feladatai vannak ma egy nemzeti könyvtárnak, milyen változások történtek az intézményben és arról is, hogy a munka törvénykönyvére való átállás kapcsán a munkatársak 80 százalékának saját forrásból, átlagosan 15 százalékos emelést kínáltak – anélkül, hogy bárkit el kellett volna küldeniük.