A corvina-honlap gyarapodása, bővülése

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2019/09/06

 

A 2018 őszén útjára indult corvina-honlapot az elmúlt hónapokban továbbfejlesztettük, gyarapítottuk. A nyár folyamán is számos tartalommal bővült a szolgáltatás. Az egyes corvinákat bemutató adatlapokat – a honlap indulása, 2018. november óta – átalakítottuk, melynek következtében sokkal jobban átlátható, hogy az adott kódexről, milyen digitális tartalom érhető el; különös tekintettel a digitalizált teljes kötetekre: Pl.: Trapezuntius corvina. A szolgáltatásunkban publikált 64 teljes digitalizált corvina (magyarországiak és wolfenbütteliek) mellett több mint száz külföldön őrzött és az őrzőgyűjtemények oldalain közzétett corvina digitalizált állománya is elérhető – immár az adatlapmezőkön keresztül: Pl.: Cicero: Opera (New York).

A nyár folyamán is tovább gyarapodott a corvina-honlap. A Corvina könyvtár budai műhelye című korábbi nagyszabású kiállításunkhoz készült vezetőkötet magyar nyelvű bemutatószövegeit adaptáltuk és feltöltöttük az egyes oldalakhoz. Így több mint 60 corvina adatlapján vált elérhetővé a legkorszerűbb rövid leírás (pl.: Regiomontanus-corvina). Jelenleg folyik a vonatkozó angol nyelvű szövegek adaptálása is.

Elkészült továbbá a győri, valamint a Cod. Lat. 249, a Cod. Lat. 281., a Cod. Lat. 413. és a Cod. Lat. 429. jelzetű OSZK-ban őrzött corvinák kötésleírásainak angol fordítása is, melyeket, a hozzájuk tartozó képekkel együtt feltöltöttük az angol felületre. (Az aprólékos munkával készülő új kötésleírásokat és a mellettük publikált fotókat Vilcsek Andrea és Tóth Zsuzsanna, az OSZK Restauráló és Kötészeti Osztálya munkatársai írják, illetve fotózzák.)

A szolgáltatás Bibliográfia-menüpontja is több tucat elemmel bővült az elmúlt hónapok során. Az elkövetkezendő időkben reményeink szerint – tekintettel a szűrések kínálta lehetőségekre is – nagyságrendekkel gazdagodnak majd a listák a kutatók segítségével.

A corvina-honlap jelenleg 2500 aloldal (node), amely 26 594 (!) képet – corvinaoldalak, kötésképek, dekorációs fotók, a narratívát kísérő fotók – tartalmaz.