A digitális emlékezet őrei az adatvédelem és szerzői jog útvesztőiben

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2019/07/10

 

Kollégánk, Dancs Szabolcs ez év áprilisában, Tallinnban az Észt Nemzeti Könyvtár konferenciáján tartott előadást a digitalizált tartalmak könyvtári szolgáltatásának akadályairól és a művek jogszerű felhasználásának jövőbe mutató lehetőségeiről.

A nemzetközi konferencia a Memóriaintézmények lehetőségei és változásai a digitális világban címet viselte, és kettős apropóját a változó uniós szerzői jogi szabályozás közgyűjteményi fogadtatása és az európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) következményeinek mérlegelése adta.

Az adatvédelemhez és szerzői joghoz kötődő célkitűzés, hogy valamiképp módot találjunk az információ megismeréséhez fűződő társadalmi érdek és az állampolgárt alkotmányosan megillető személyi jogok között feszülő ellentmondás kezelésére. A kényes egyensúly megtalálásának terhe a jog szövevényes világában gyakorta hárul az egyszeri közgyűjteményi dolgozóra, aki kétségbeesve keres fogódzót a nemzetközi jó gyakorlatok között kutakodva, hogy megnyugodva, vagy újabb kérdésekkel feltöltekezve álljon neki – példának okáért – az adatvédelmi rendeletben foglaltak intézményi implementálásának. Az észtországi konferencián egyaránt hallottunk – meggyőző –véleményt a könyvtári katalógusadatok egy részének személyes jellegéről, és az ebből fakadó eljárásmenetről, illetve a kereskedelmi forgalomból kikerült művek digitális könyvtári szolgáltatását lehetővé tevő működő gyakorlatokról, amely utóbbiak mintául szolgálhatnak saját tartalomszolgáltatásunk kialakításához.

A rendezvényről a Könyv, Könyvtár, Könyvtáros folyóiratban jelenik meg részletesebb beszámoló, de az előadások diái és hanganyagai már most elérhetők a hivatalos oldalon.