Elérhető a GALE Literary Sources adatbázis

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/01/05

2017-től könyvtárunkból is elérhető a 8 irodalmi adatbázist tartalmazó GALE Literary Sources, az egyik legnagyobb és legteljesebb irodalmi adatbázis-csomag. Az integrált keresővel az alábbi irodalmi adatbázisokban kereshetünk:

Dictionary of Literary Biography Complete Online
A Dictionary of Literary Biography Complete Online több mint 16 ezer életrajzi és kritikai tanulmányt tartalmaz a világ legbefolyásosabb, a legkülönbözőbb korokban és a legváltozatosabb irodalmi műfajokban alkotó irodalmi alakjainak életéről, munkásságáról és pályájáról. Az irodalmi forrásgyűjtemény magában foglalja a DLB fő sorozatát, a DLB Documentary Series-t, valamint a DLB Yearbook Series-t – könnyen használható, bármikor hozzáférhető formátumban, amely a nyomtatott eredeti művekkel teljesen megegyező kinézetű. Ide kattintva elérheti a címlistát.

Literature Criticism Online
A Gale™ Literature Criticism Online a világ legnagyobb és legátfogóbb irodalomkritikai gyűjteménye. Több évszázadra visszamenően tartalmaz elemzéseket, tudományos, illetve ismeretterjesztő szövegmagyarázatokat, az egylapos nyomtatványoktól kezdve, a röpiratokon, enciklopédiákon és könyveken át, egészen a folyóiratokig – könnyen használható, bármikor hozzáférhető formátumban, amely a nyomtatott eredeti művekkel teljesen megegyező kinézetű. Ide kattintva érheti el a címlistát.

Literature Resource Center – LRC
A teljes szövegű irodalomtudományi adatbázisban mintegy 135 ezer szerzőre vonatkozó szócikk és 75 ezer folyóiratcikk, szépirodalmi mű, irodalomkritika és könyv érhető el 1920-ig visszamenőleg, a világ minden tájáról és minden korszakból. Az MLA bibliográfiai adatbázisához (MLA International Bibliography) ad teljes szövegű hozzáférést 1926-tól napjainkig, ahol ilyen elérhető. Ide kattintva érheti el a címlistát.

LitFinder
A LitFinder teljes szövegű hozzáférést biztosít 660 nemzet 80 ezer szerzőjének műveihez: több mint 150 ezer költői műhöz (kortárshoz is), 820 ezer versidézethez, továbbá 7 ezer klasszikus és kortárs novellához, regényhez; 2 ezer beszédhez és szónoklathoz az antikvitástól napjainkig; 1700 színjátékhoz; 4 ezer irodalmi esszéhez a 16. századtól a 21. századig.  Az adatbázis másodlagos irodalmat is tartalmaz (életrajzok, képek, stb.). Ide kattintva érheti el a címlistát.

Modern Language Association (MLA) International Bibliography
Az MLA International Bibliography több mint 2 millió bibliográfiai bejegyzésben folyóiratcikkek, könyvek, disszertációk körében biztosít jó keresési lehetőséget. 1926-tól napjainkig indexeli több tudományág szakirodalmát, például nyelv és irodalom, nyelvészet, irodalomtudomány és kritika, néprajz, dráma területéről. Tartalmazza az MLA Thesaurus és az MLA Directory of Periodicals modult, ez utóbbi részletes információt szolgáltat több mint 5500 folyóiratról, beleértve a Bibliography-ban indexelt több mint 4400 folyóiratot is. Ide kattintva érheti el a címlistát.

Scribner Writers on GVRL
A Scribner Writers Series eredeti, tudósok által jegyzett esszéket tartalmaz irodalmi szerzők életéről és munkásságáról, a világ minden tájáról és minden korszakból. A bejegyzések tömör esszéket, idézeteket és bibliográfiai információkat tartalmaznak az adott szerzőről és műveiről. Ide kattintva érheti el a címlistát.

Something About the Author Online
Something About the Author Online teljes online hozzáférést biztosít a Gale's™ hasonló című, elismert, és tekintélyes múlttal rendelkező nyomtatott sorozatának anyagához, amely a gyermek- és ifjúsági irodalmi művek szerzőinek és illusztrátorainak életéről és műveiről nyújt gazdag anyagot. Kiváló információ-forrásként szolgál gyermek- és ifjúsági irodalmi művekről és szerzőiről. A tartalom bármikor hozzáférhető online formátumban, amely a nyomtatott eredeti művekkel teljesen megegyező kinézetű. Ide kattintva érheti el a címlistát.

Twayne's Authors on GVRL
A hasonló című nyomtatott, több mint 800 kötetes sorozat anyagát tartalmazó adatbázis. Minden részletre kiterjedő kritikai bevezetés a világ legjelentősebb íróinak életébe és műveibe, mindig annak a kornak a kontextusába helyezve az információt, amelyben az adott szerzők éltek. Hiteles és eredeti vélemények irodalomtörténetről és az irodalmi művek hatásáról. Ide kattintva érheti el a címlistát.