Elhunyt egykori munkatársunk, Kökössy Gabriella

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/09/10

Megrendüléssel tudatjuk, hogy életének 75. évében, 2020. augusztus 26-án elhunyt Kökössy Gabriella, az Országos Széchényi Könyvtár egykori munkatársa.

Kökössy Gabriella 1946-ban született Kolozsváron, ahol elemi és középiskoláit is végezte. 1964-ben sikeresen felvételizett a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem filológiai karának román–magyar nyelv- és irodalom szakára. 1969-ben szerzett oklevelet mint középiskolai tanár. 1969-től 1976-ig a Kolozsvári Orvos- és Gyógyszerésztudományi Egyetem Központi Könyvtárának alkalmazottja volt könyvtáros munkakörben.

1976 augusztusában férjével és ikerleányaival Magyarországra települt.

1977 februárjától 2007 júliusáig, nyugállományba vonulásáig az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa volt.

A nemzeti könyvtárban eltöltött több évtizedes pályáját olvasószolgálatosként kezdte. 1982-ben a Gyarapítási Osztályra került, ahol a belföldi csoportban dolgozott retrospektív gyarapító könyvtárosként, 1984-től 1993-ig csoportvezetői megbízással.

1979-ben elvégezte a Könyvtártudományi és Módszertani Központ által szervezett bibliográfiai leírás tanfolyamot, 1990-ben pedig antikvárius becsüs szaktanfolyamon vett részt. Rendszeresen képviselte a nemzeti könyvtárat antikvár árveréseken.

Kökössy Gabriellát nagy munkabírás és szorgalom, az intézmény iránti elkötelezettség és szakmaszeretet jellemezte. Nemcsak a gyarapítási osztályon dolgozó kollégáival, hanem a társosztályokon és különgyűjteményekben dolgozó munkatársakkal is jó szakmai és emberi kapcsolata volt. Segítőkész és melegszívű emberként ismertük, humorát és jó kedélyét még a nehéz élethelyzetekben is megőrizte.

Kedves és szeretett munkatársunk emlékét megőrizzük.