Elhunyt Hervay Ferenc (1919–2016)

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/02/08

Borsa Gedeon, Holl Béla, Kelecsényi Ákos és Käfer István mellett a Régi Magyarországi Nyomtatványok egyik útra indítója volt. Az RMNy I. kötetében a Bornemisza, Manlius, Mantskovit nyomdák termékeit, a cirillikákat és Calepinus szótárait ő dolgozta fel, továbbá az RMNy második kötetének is egyik szerzője és szerkesztője volt.

Könyvtörténeti írások és tanulmányok mellett 1940 óta haláláig folyamatosan szerkesztette a ciszterci rend egyetemes történeti adattárát, amelynek csupán egy része jelent meg eddig nyomtatásban: Repertorium historicum Ordinis Cisterciensis in Hungaria, Roma–Budapest, Cistercienses, Soc. Sancti Stephani,1984, (Bibliotheca Cisterciensis 7.) és Ciszterciek, Budapest, Mikes, 1997, (Szerzetesrendek a Kárpát-medencében).

A rendszerváltozás után a ciszterci rend újbóli felállását követően elsőként költözött le Zircre, ahol 1990-től 1994-ig a zirci apátság szerzetese volt. A rend Szent Bernát Hittudományi Főiskoláján egyház- és rendtörténelmet tanított. Később a Zirci Apátság Újkönyvtárának vezetője lett, így kapcsolata a nemzeti könyvtárral mindvégig megmaradt.

2001-ben Fraknói Vilmos díjjal, 2011-ben pedig Széchényi Ferenc-díjjal tüntették ki.

P. Hervay Ferenc Levente OCIST. búcsúztatása és temetése 2016.február 12-én lesz Zircen. A gyászmise 11 órakor kezdődik, a temetés ezt követően a ciszterci temetőben lesz.

Emlékét kegyelettel és tisztelettel megőrizzük.

Gyászjelentés

Hervay Ferenc Levente oldala a Wikipédiában

A cikkben szereplő kötetek adatai katalógusunkban:
Régi Magyarországi Nyomtatványok
Régi Magyarországi Nyomtatványok I. 1473-1600
Régi Magyarországi Nyomtatványok II. 1601-1635
Repertorium historicum Ordinis Cisterciensis in Hungaria
Ciszterciek