Elhunyt Zimányi Magda, a MEK Egyesület alapítója tagja

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/04/05

Elhunyt Zimányi Magda, a MEK Egyesület alapítója tagja. Az alábbiakban Horváth Sándor Domonkosnak a MEK Egyesület volt elnökének, majd Moldován Istvánnak, az E-könyvtári Szolgáltatások Osztálya vezetőjének búcsúzó mondatait idézzük.
„A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület elnöksége mély fájdalommal tudatja, hogy Zimányi Magdolna, egyesületünk alapító tagja, vezetőségi tagja, élete utolsó pillanatáig segítőnk, bátorítónk, lekiismeretünk és szeretett barátunk 2016. március 26-án örökre távozott közülünk.

Zimányi Magda, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézet nyugdíjas tudományos munkatársa, a Számítógép Hálózati Központ egykori vezetője 82 évet élt.

Intelligenciája, műszaki és humán tájékozottsága, emberszeretete által vezérelve folyton-folyvást a jót és a jobbítás lehetőségeit kereste. 1999-es javaslata alapján jött létre a MEK Egyesület. Szívügye volt az elektronikus irodalom terjesztése, eljuttatása minden érdeklődőhöz, különösen a határainkon túli magyarság számára.

Figyelme, gondoskodása az Egyesület minden tevékenységére kiterjedt, szerzőktől szerzett közzétételi engedélyt, pályázatokat írt, az adófelajánlások ügyét intézte, s közben rendkívüli szerénységgel és tapintattal segítette fiatalabb munkatársait abban, hogy az Egyesület tevékenysége folyamatos és hatékony maradjon, és minden megnyilvánulásában az eredeti küldetésének szolgálatára irányuljon.
Bölcsessége és fegyelmezett alapossága, toleranciája és következetessége, kitartása és nyitott szellemisége, hihetetlen munkabírása és elkötelezettsége Egyesületünk számára olyan erőforrást és példát jelentett, amelyhez méltónak kell maradnunk.

Köszönjük Zimányi Magdának azt a rengeteg munkát, amit a Magyar Elektronikus Könyvtárért, és annak olvasótáboráért végzett, köszönjük, hogy ismerhettük, tanulhattunk tőle, és szerethettük Őt!”

„Zimányi Magda több mint másfél évtizeden keresztül segítette, támogatta az Országos Széchényi Könyvtár legismertebb tartalomszolgáltatását, a MEK-et. Bővítette tartalmát szervezéssel (pl. Németh László, Szántó Piroska, Jókai Anna műveivel), népszerűsítette széles körben. Külön hangsúlyt fektetett a szolgáltatás akadálymentes felületének kialakítására, szívén viselve a vakok és gyengénlátók kulturális igényeinek kielégítését. Különösen fontosnak tartotta a szolgáltatást a határon túli magyarság körében, az NIIF-ben (Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet) betöltött pozíciója segítségével pedig elősegítette a tükörszerverek, a könyvtár másolatainak eljuttatását a Kárpát-medence számos pontjára Kolozsvártól Beregszászig.”

Zimányi Magda temetése 2016. április 21-én, csütörtökön, déli 12 órakor lesz a Farkasréti temetőben. Nyugodjék békében!