A Hymnus Szécsényben

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/01/27

Szécsényben óriási várakozás előzte meg a január 23. és 25. közötti időszakot. A magyar kultúra napja alkalmából a Krúdy Gyula Városi Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében a Kubinyi Ferenc Múzeumba érkezett a Hymnus kézirata.

1944 óta, amikor a család elhelyezte a nemzeti könyvtárban a dokumentumot, ez volt az első alkalom, hogy az őrző intézmény igent mondott a megkeresésre, és egy vidéki helyszínre kölcsönözte a vers egyetlen fennmaradt kéziratát. Az Országos Széchényi Könyvtár vezetésének döntését az a megfontolás vezette, hogy a páratlan ereklye megtekintését – ha csak egy hétvégére is – lehetővé tegye a Budapesttől távoli vidéken, ahonnan alig-alig jutnak el az emberek A magyar kultúra napján a könyvtárunkba, hogy a kéziratot megtekinthessék.

Január 23-án este Földesi Ferenc, a Kézirattár vezetője mintegy száz hallgató előtt tartott előadást a múzeum díszteremében Kölcseynek a Hymnus megírásáig vezető útjáról és magáról a versről. A városi televízió hamarosan közreadja az előadás felvételét, amely ezt követően a Youtube-on is hozzáférhető lesz.

A kiállításra a városi és a környékbeli iskolák diákjai – valamint szombaton a 24. alkalommal megrendezett nemzetközi szavaló- és népdaléneklő-verseny résztvevői – mellett sok-sok érdeklődő látogatott el a városból és a környékről.

Az első összegző statisztika arról tanúskodik, hogy a rendezvény sikeres volt, mintegy hatszázan látogattak el a múzeumba ezen a hétvégén. A város vezetése és a rendezők valóban körültekintően szervezték meg az alkalmat, különös hangsúlyt fektetve a műtárgy biztonságára: a múzeum munkatársai mellett a városi rendőrkapitányság és a polgárőrség fokozott figyelemmel biztosították a helyszínt.

A könyvtár vezetése megfontolás tárgyává teszi, hogy 2016-ban, ugyancsak A magyar kultúra napjához kapcsolódva, valamely másik, Budapesttől távoli vidék lakói számára teszi elérhetővé a nemzeti ereklyét.