40 éves az ISSN hálózat

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/12/07

Gaëlle Béquet és Szilvássy Zoltánné, Judit budapesti találkozásaA világszerte, bármely tudományágban megjelent és megjelenő időszaki kiadványok azonosítása és bibliográfiai számbavétele érdekében létrehozott számítógépes nyilvántartási rendszer, az ISSN (International Standard Serial Number) nemzetközi hálózat 2015-ben ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját. 1975 a hálózat formális alapításának éve, bár a hivatalos dokumentumokat csak 1976-ban írták alá Párizsban az UNESCO és – az ISSN Nemzetközi Központnak helyet adó – Franciaország képviselői. Az egyezményt jogszabály és rendelet rögzíti többoldalú szerződés formájában, melynek értelmében az ISSN hálózat az UNESCO felügyelete alatt működik.

A jeles, 2015-ös év folyamán a hálózat több eseményt szervezett könyvtárak és kiadók, a rendszer tagjai és felhasználói számára, megjelent olyan szakmai rendezvényeken, mint az IFLA konferenciája Cape Town-ban, az ALA vagy az UKSG éves konferenciája és a Frankfurti Könyvvásár. A nemzetközi központ blogot indított, ahol a nemzeti központok megoszthatják történeti visszatekintéseiket, régi és újabb fotóikat a munkájuknak helyet adó épületekről és irodákról, kollégáikról, brosúráikról, nyilvántartásaikról, formaleveleikről, továbbá hírt adhatnak munkatársaik publikációiról.

2015 júniusában az ISSN Nemzetközi Központ sajtóközleményt tett közzé a hálózatban, ezzel is támogatva a helyi híradásokat:

Az évfordulón Gaëlle Béquet, a párizsi ISSN Nemzetközi Központ igazgatója látogatást tett budapesti kollégáinál az Országos Széchényi Könyvtárban.

Az évfordulóról bővebben a kapcsolódó blogbejegyzésben olvashatnak!