Budapesttől Tel-Avivig: Irsai István modernista designer

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2014/04/14

2014. április 22-én a Holokauszt Emlékév alkalmából Budapesttől Tel-Avivig: Irsai István modernista designer címmel rendhagyó kiállítás nyílik az Izraeli Kulturális Intézetben. Legyen szó napolaj, cipőpaszta vagy ciggarettapapír reklámjáról, Irsai István remekműveket alkotott. A kamaratárlat keretében most először látható egy tárlaton a grafikusművész Magyarországon majd Izraelben alkotott életműve.

Irsai István (1896–1968) személyében a reklámgrafika úttörőjét ismerheti meg az itthoni közönség. Grafikus és építész volt, a harmincas évek magyar modernista plakátművészetének központi alakja, a második világháború után pedig meghatározó izraeli grafikus, egyben az első modern héber betűtípus, a Haim megalkotója. Életművét sajátos módon törte ketté a Holokauszt: 1945 előtti munkásságát Magyarországon, későbbi tevékenységét Izraelben jól ismerik, de az egész életművet a művész egyik hazájában sem ismerhette meg eddig a közönség. Az üldöztetés és menekülés révén kétfelé szakadt művészpálya alkotásait most látható először együtt kiállításon.

A kamaratárlaton a művész számos eredeti plakátja megtekinthető, mind a magyar, mind az izraeli életműből.  Az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményéből válogatott darabokat a művész a magyar plakát legkiemelkedőbb időszakában, az érett modernizmus korában alkotta. A második világháború utáni, izraeli korszakában a formálódó új állam számára készített plakátokat, ezekből David Tartakover izraeli grafikus gyűjteményéből válogatva kölcsönöztünk a kiállításra. Külön hangsúlyt fektetünk a két korszak közötti időszak, a Holokauszt során átéltek Irsai-féle művészi feldolgozásának megismertetésére: a koncentrációs táborban, Bergen-Belsenben készült képeslap-sorozatok és a zsidóságnak emléket állító Zsidó Pantheon koncepciójának bemutatásával. Betekintést nyújtunk Irsai István munkásságának korai és késői szakaszába is, így adva áttekintést egész életéből és életművéből.

A kiállítás megnyitóját április 22-én, kedden 18 órakor tartjuk az Izraeli Kulturális Intézet épületében, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. A kiállítást Orosz Márton, művészettörténész nyitja meg. Vendégünkként köszönthetjük Irsai István unokáját, Or Ettlingert, aki a kiállítás tervezése során számos háttéranyaggal járult hozzá a tárlathoz.

A kiállítás kurátora: Katona Anikó, művészettörténész (Országos Széchényi Könyvtár, Plakát- és Kisnyomtatványtár)

A kiállítás április 22. és június 30. között ingyenesen megtekinthető az Izraeli Kulturális Intézet épületében (1061 Budapest, Paulay Ede utca 1.).
Meghívó