Közösségi szolgálat az OSZK-ban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2014/02/28

A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint az érettségi bizonyítvány kiadásához ötven óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges. A nemzeti könyvtár örömmel fogadja azokat a diákokat, akik ezt intézményünkben kívánják teljesíteni.

Milyen tevékenységeket lehet az OSZK-ban végezni?

A diákok alapvetően kétféle módon kapcsolódhatnak be a munkánkba:

  1. Olyan kisebb felelősségű előkészítő, anyagrendezési, rendszerezési feladatokat végezhetnek el, melynek során megismerkedhetnek a gyűjtemény dokumentumtípusaival, illetve a gyarapítás, feldolgozás munkafolyamataival is, ráláthatnak a gyűjtemény működésének fő vonalaira, illetve megismerkedhetnek a történeti filológia, a forráskutatás előkészítő fázisaival.
  2. Infopont-munkatársi, hoszteszfeladatokat láthatnak el, és közreműködhetnek a könyvtár rendezvényein.

Jelentkezni szeretnénk! Mi a teendő?

  1. Kérjük, nézzék át tájékoztatónkat, és egyeztessenek azon diákokkal, akik már korábban jelentkeztek az iskolában a közösségi szolgálatra, majd válasszák ki a számukra legmegfelelőbb tevékenységet.
  2. Kérjük, az iskola részéről kijelölt pedagógus vegye fel a kapcsolatot Sebestyén Lillával e-mailben (sebestyen.lilla@oszk.hu vagy telefonon 06-1-224-3745) annak érdekében, hogy létrejöhessen az együttműködési keretmegállapodás az OSZK és az iskola között.
  3. Kérjük, az iskola részéről kijelölt pedagógus online vagy letölthető jelentkezési lapunkon jelezze, hogy mely diákok, milyen óraszámban, az OSZK mely szervezeti egységénél, milyen időpontokban töltenék a közösségi szolgálatot. Az együttműködési keretmegállapodás létrejötte után a diákokat a könyvtár egyes szakterületei által igényelt létszámban és időpontokban tudjuk fogadni.
  4. Az iskola részéről kijelölt pedagógussal, diákkal és az OSZK-ban kijelölt mentorral közösen egyeztetjük a munkavégzés pontos részleteit. Az első, munkában töltött alkalommal a diák munka-és tűzvédelmi oktatásban részesül.
  5. A diák Közösségi szolgálati naplót vezet, amelyben rögzítjük a vállalt feladatokat, óraszámot és időbeosztást, feljegyzi a mentora által kiadott feladatok elvégzésével kapcsolatos ismereteket, tapasztalatokat. A napló egyben a közösségi szolgálatot végző diákok regisztrálására és a jelenlét igazolására is szolgál.
  6. A vállalt időtartam letöltése után az OSZK az iskola részére hivatalos igazolást állít ki.

Részletes ismertetőnkben összegyűjtöttük és bemutatjuk a könyvtár különböző igazgatóságain végezhető feladatokat, illetve az ezekhez kapcsolódó egyéb tudnivalókat.