Megjelent a Lymbus legújabb kötete

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/05/17

Lymbus. Magyarságtudományi Forrásközlemények 2015. A Balassi Intézet, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság és az Országos Széchényi Könyvtár együttműködésében létrejött kiadvány 2003-tól, évente egy kötetben jelenik meg, esetenként – mint pl. 2012–2013-ban – összevont évkönyvként. Fő célkitűzése a hungarika kutatások során előkerült anyagok bemutatása, az eredeti források szöveg- és nyelvhű közlése (jelen kötetben pl. Jagello-kori oklevelek), esetleges fordítása, ismertetése, illetve a kapcsolódó kutatások bemutatása.

A kiadvány lehetőséget biztosít a kiadást megelőző évben Klebelsberg-ösztöndíjat elnyert kutatók eredményeinek publikálásra is. Így került a korábbi kötetekbe számos OSZK-s kolléga tanulmánya, az általuk feltárt – zömében 1526 és 1945 között keletkezett – iratok közlése, azok filológiai pontossággal megjegyzetelt ismertetése. Az OSZK kezdettől részt vesz a Lymbus szerkesztésében, partnerségben a felsorolt tudományos intézményekkel, műhelyekkel.

Lymbus. Magyarságtudományi Forrásközlemények 2015. Főszerkesztő: Ujváry Gábor, felelős szerkesztő: Lengyel Réka. Budapest, Balassi Intézet – MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont, 2016.

Tartalomjegyzék