Együttműködési megállapodás a Kínai Nemzeti Könyvtárrral

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/06/29

 

Június 27-én az OSZK-ba látogatott a Kínai Nemzeti Könyvtár magas szintű delegációja. A küldöttség tagja volt Chen Li úr, a Kínai Nemzeti Könyvtár ügyvezető igazgatóhelyettese, Ma Jing úrhölgy, a Kínai Nemzeti Könyvtár Nemzetközi Együttműködési Részlegének igazgatóhelyettese, Xie Qiang úr, a Kínai Nemzeti Könyvtár Működés-fenntartási Részlegének igazgatóhelyettese, Wang Yang úrhölgy, a Kínai Nemzeti Könyvtár Kínai Nyelvű Gyarapítási és Katalogizálási Részlegének igazgatóhelyettese, Hao Jinmin úr, a Kínai Nemzeti Könyvtár Nemzetközi Együttműködési Részlegének kutató könyvtáros munkatársa.

A könyvtáros kollégákat elkísérte könyvtárunkba Guo Xiaoguang úr is, a Kínai Nagykövetség kulturális tanácsosa.

Az Országos Széchényi Könyvtárban Tüske László főigazgató fogadta a delegációt. A nemzeti könyvtárat és történetét Elbe István információszolgáltatási igazgató vezetésével ismerhették meg vendégeink egy körséta során, majd a Régi Nyomtatványok Tára, illetve a Plakát- és Kisnyomtatványtár kincsei közül tekinthettek meg több értékes, részben kínai vonatkozású dokumentumot.

A látogatás kiemelt pontjaként sor került a két nemzeti könyvtár közti együttműködési megállapodás aláírására. Ennek jegyében egy közös könyvkiállítás tervéről folytatott megbeszélést a két intézmény vezetője, valamint Szabó Zsuzsa, a Balassi Intézet Publishing Hungary programkoordinátora.

A Pekingi Nemzetközi Könyvvásár díszvendége 2016-ban Magyarország. A nagyszabású rendezvény kísérőprogramjaként megnyíló kiállítás a Balassi Intézet és az Országos Széchényi Könyvtár, valamint a Kínai Nemzeti Könyvtár közös projektje.

Chen Li főigazgató-helyettes a nemzeti könyvtárban tett látogatást követően felkereste az Országgyűlési Könyvtárat, valamint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat is. Az intézmények vezetőivel folytatott megbeszélések során szintén felmerült a szorosabb együttműködés és tapasztalatcsere lehetősége, mivel a Kínai Nemzeti Könyvtár struktúrájában és tevékenységi körében mindhárom magyar intézménnyel rokonítható.

Június 28-án a delegáció vidéki kulturális központjainkat kereste fel: Visegrádra és Esztergomba látogatott.

A magyarországi program zárásaként Tüske László főigazgató vacsorát adott a delegáció tiszteletére, melyen részt vett Szőcs Géza kormánybiztos, az Országos Könyvtári Kuratórium elnöke, Markója Szilárd, az Országgyűlési Könyvtár igazgatója, valamint Dippold Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár igazgatóhelyettese.

Az esemény további képei Az Indafotón