New Spaces of Reading – konferencia Varsóban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/05/15

 

A lengyel Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Lengyel Könyvintézet közösen szakértői konferenciát rendeznek az olvasást támogató gyakorlati lehetőségek témakörében.

Több szakterületről és régióból várnak szakembereket, hogy megosszák a sikeres projektek, valamint a jó gyakorlatok tapasztalatait az alábbi témakörökben:

1) az állam anyagi beavatkozásának formái és területei a könyvkiadás és az olvasás támogatásában;

2) a könyvtárak szerepe az olvasás elterjesztésében, a könyvtárosok kompetenciáinak építése, és a könyvtárak vezetésének jövőkép-orientált megközelítése;

3) oktatási, művelődési, társadalmi és tudományos projektek alkalmazása az olvasás támogatását célzó politikában;

4) jó gyakorlatok a nem-olvasók és a fiatalok aktiválására, motiválására;

5) új technológiák a könyvolvasás elterjesztésében;

6) könyvpiac és kulturális politika - együttműködés és kihívások;

7) az olvasás elterjesztését célzó intézmények közötti együttműködés lehetséges modelljei;

8) olvasási szokások kutatása, kitekintéssel a digitális világ nyomán felmerülő kihívásokra.

A konferencia Varsóban kerül megrendezésre, 2017. május 16. és 17. között.

Dr. Boka László, könyvtárunk tudományos igazgatója „Olvasásra ösztönzés, irodalomra oktatás, kultúrára csábítás. Könyvek közt a digitális korban?” címmel tart előadást a konferencián.

Az előadás szinopszisa:

Az előadás többes szemszögből vizsgálja a címben jelzett témakörök egy-egy szeletét. Egyetemi oktatóként és a magyar nemzeti könyvtár tudományos igazgatójaként a kánonképzés és fenntartás intézményesült formáin, megújuló átörökítési kódjain át azon lehetőségeket igyekszem vizsgálni, melyek révén a mai ifjakat, s legfőképpen az ún. Z generáció tagjait arra buzdíthatjuk, hogy használják, s valóságosan is látogassák a funkcióit tekintve egyre inkább nyílt, kulturális-közművelődési és infóbróker térként működő közgyűjteményeket. Az olvasási szokások látványos megváltozása nem pusztán a pedagógus társadalmat és az egyetemi oktatókat készteti alapos újragondolásokra, de a közgyűjteményi szakembereket is, ugyanakkor megmutatja az alapvető eltéréseket „digitális bennszülöttek” és ahhoz alkalmazkodni igyekvők közt is, melyek kevéssé generációs, mintsem szemléleti aspektusokat rejtenek.