Online elérhető németalföldi térképek

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/12/08

 

Új témával bővült a „Kincsek gróf Széchényi Ferenc könyvtáralapító gyűjteményéből” című, immár hatrészes, 2014-ben indult internetes szolgáltatásunk. A Németalföld aranykora. Flamand és holland térképek, atlaszok című új részben 37 különböző térkép és a hozzájuk kapcsolódó leírás tekinthető meg.

Gróf Széchényi Ferenc (1754–1820) 1802. november 25-én írta alá Bécsben azt az okiratot, mellyel gyűjteményeit – így térképgyűjteményét is – a hazának adományozta, s ezzel létrehozott egy hungarikagyűjteményt, mely később a nemzeti könyvtár alapja lett.
A térképgyűjtemény a világ egészét átfogó világatlasznak, szakmai kifejezést használva, kozmográfiai atlasznak tekinthető, amely nemcsak geográfiai és topográfiai térképeket, de a világ kisebb vagy nagyobb területeinek, vagy épp szokatlan témáknak a térképi ábrázolásait is tartalmazza.

Az időről-időre gazdagodó honlap a térképgyűjteményt publikáló, 2011-ben elindult kiállítássorozat virtuális változata.

 

Részlet az új rész bevezetőjéből
„Németalföld mintegy 200 éven át a modern térképkészítés meghatározó centrumának számított. A 16. század második felétől a dél-németalföldi metropolisz, Antwerpen, majd az 1580–90-es évektől Amszterdam töltötte be Európa földrajzi-térképészeti központjának a szerepét. A flamand, majd holland kartográfusok a nagy földrajzi felfedezések, a térképkészítő és sokszorosító, nyomdász szakmák eredményeinek és lehetőségeinek a kiaknázásában egyaránt élenjáró szerepet töltöttek be. A vezető szerep együtt járt a kereskedelmi szempontokat is követő, de magas művészi szintű térképalkotások mind nagyobb számú készítésével és forgalmazásával.”