Távközlési interjúgyűjteményt kapott a könyvtár

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2018/12/06

A távközlés és a műsorszórás területén dolgozó 70 évesnél idősebb szakemberekkel 2009 és 2012 között húsz életútinterjú készült. A beszélgetéseket a Puskás Tivadar Távközlési Technikum igazgatójának, dr. Horváth Lászlónak a támogatásával, az iskola oktatási célú stúdiójában, három kamerával, két mikrofonnal, Fazekas Ákos szaktanár irányításával rögzítették. Az „Életutak és a magyar távközlés története” című felvételsorozat szerkesztője és riportere dr. Tormási György, a témakörben doktori címet szerzett híradástechnikai mérnök volt.

December ötödikén dr. Tormási György és Fazekas Ákos a húsz riportot tartalmazó több DVD-t az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Interjúk Tárának ajándékozta, így a magyar távközlés történetét rögzítő interjúk kutathatóvá váltak olvasóink számára.

A 20 riportot 19 db. hordozó őrzi: dr. Villányi Ottó, Hargitai Antal, Szabó Károly, Bakó István, Heckenast Gábor, Kozák Géza, Jutasi István, Dósa György, dr Szokolay Mihály, Bőti László, dr. Hetényi László, dr. Búzás Ottó, Horváth Mária, Nemcsics Elek, Rácz János, Koreny János, Stefler Sándor, Dr. Falus László, Bucsás Péter.

Dr. Tormási György az átadáskor így emlékezett: „2008-ban alma materemben, a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban, arról beszélgettünk dr Horváth László igazgató úrral, hogy az 1920 körül születettidős szakemberek szakmai emlékeit beszélgetéseken rögzíteni kellene, hogy életpályájuk mellett a 70-80 éves szakmai múlt emlékei megmaradjanak. Később nem lesz, aki emlékezhet a szakmai életpályájára és a távközlési szakterület ilyen távlatú fejlődésére. A beszélgetések írásbeli rögzítése nagy munkát jelentett volna. A hanganyag rögzítése, későbbi feldolgozásának munkája is rám várt volna. A technikumban ebben az évben lett tantárgy televíziós műsorkészítés. Magas színvonalú, korszerű stúdiót kapott az iskola, amit képzett tanárok oktattak és kezeltek. Így videófelvétel lett a megoldás, amit az új berendezések, Fazekas Ákos tanár úr és a diákok szaktudása támogatott.”