A térképészeti örökség digitális megközelítései

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2014/09/04

2014. szeptember 4–5-én az OSZK és az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszéke közösen rendezte meg a Nemzetközi Térképészeti Társaság (ICA, International Cartographic Association) Digitális Technológiák Alkalmazása a Térképészeti Örökségben Bizottságának (Commission on Digital Technologies in Cartographic Heritage) 9., angol nyelvű műhelybeszélgetését.

A Nemzetközi Térképészeti Társaság Digitális Technológiák Alkalmazása a Térképészeti Örökségben Bizottsága 2005-ben jött létre. Munkájában hangsúlyos szerepet kap a régi térképek digitalizálása, digitális technológiákkal történő kiértékelése, további feldolgozása és szolgáltatása, a georeferálás pontossági kérdései, és egyéb geokódolt információk kapcsolása a térképhez, a webes megjelenítés, újabban pedig a munkamegosztás megoldása web2-es alkalmazásokon keresztül, valamint a jövőben a digitálisan rendelkezésre álló, különösképpen a digitális formában létrejövő térképészeti dokumentumok hosszú távú tárolása, archiválása.

A térképészeti örökség digitális megközelítései című műhelybeszélgetésen 16 ország és 38 intézet képviseltetette magát.

Az OSZK részéről Digital Map Collection Project at the National Széchényi Library címmel Kiss Eszter és Fulajtár Pál Ungvári Zsuzsannával (ELTE) közösen tartott előadást könyvtárunk Digitális Térképtár projektjéről és mutatta be a „Kincsek gróf Széchényi Ferenc könyvtáralapító gyűjteményéből. Egy kozmográfiai atlasz különlegességei” című 2014 őszén készült internetes tartalomszolgáltatásunkat: http://szechenyiterkepek.oszk.hu/

A rendezvény plakátja és programja