Állandó térképtörténeti kiállítás Edelényben

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/12/18

egy régi térkép részlete

 

2015. december 16-án új kiállítás nyílt meg a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ kezelésében lévő edelényi L’Huillier-Coburg kastélyban. A tárlat a közelmúltban elhunyt miskolci műgyűjtőtől, Barna Györgytől megvásárolt térképgyűjtemény legértékesebb, régi, 16–19. századi darabjaira épül. A koncepció duplán is hármas tagolódású.

Egyrészt, a jellemzően hungarika gyűjtemény bemutatása során, nem csak a térképeket tekintheti meg a látogató, hanem ezeken keresztül az ország történelmét is nyomon követheti, s mindez a nemzetközi térképtörténeti térbe helyezve világítja meg a magyar térképtörténet helyét és szerepét.

Másrészt az installáció felépítése is háromosztatú, hiszen a három kiállító-helyiségből az első egy általános térképtörténeti áttekintés a kezdetektől a 18–19. századig, kiemelve a legfontosabb elemeket. A második teremben a magyar térképtörténet bemutatása kapott helyet, a harmadikban lévő tablók pedig a térképkészítés rejtelmeibe avatják be a látogatót. Ugyanitt 19-20. századi geodéziai műszerek teszik színesebbé a kiállítást.

Az eredeti térképeket kiegészítő dokumentumok másolatait zömmel az Országos Széchényi Könyvtár biztosította. A kiállítás szakmai kurátora Térképtárunk vezetője, dr. Pászti László volt.

(A képek a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ „Edelényi kastélysziget” című kiadványából származnak. Szerkesztette Somorjay Sélysette.)