Új szolgáltatás: ELDORADO

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/05/06

 

2015. április 29-én elindult az Elektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és Dokumentumtára, közkeletű nevén az ELDORADO.

Az ELDORADO kiemelt célja a digitális tartalmak jogtiszta módon történő szolgáltatása, valamint a kereskedelmi forgalomban nem kapható, a könyvtárak polcain elfekvő kiadványok digitális formában történő „újraélesztése”. Az európai nemzeti könyvtárak digitális gyűjteményeinek sorába illeszkedő e-könyvtár létrehozásával célunk egy átfogó információ- és tudásbázis kialakítása, amely – alkalmazkodva a megváltozott igényekhez – 21. századi technológiára épül.

Az új szolgáltatásnak köszönhetően otthonról is megrendelheti az OSZK gyűjteményében található dokumentumok digitális másolatait.

Az indulást követő bevezető szakaszban mindenekelőtt közkincseket rendelhet tőlünk. Felhasználónként 5 db dokumentum digitalizálását vállaljuk, méghozzá térítésmentesen. (Hogy mi számít – szerzői jogi értelemben – közkincsnek, arról a szolgáltatás kezdőlapján tájékozódhat: eldorado.oszk.hu). A digitalizált közkincseket otthonról is elérheti.

Azokat a digitalizált jogvédett tartalmakat, amelyek esetében még nem sikerült megszereznünk a szerzői jogosult hozzájárulását, – a Szerzői jogi törvény értelmében – egyelőre csak az OSZK épületében, dedikált termináljainkon tesszük elérhetővé. Munkatársainkkal azon dolgozunk, hogy minél tovább gazdagítsuk a távolról is szolgáltatható jogvédett dokumentumok sorát, beleértve a kollégáink által beazonosított, szabadon szolgáltatható árva műveket.

Új szolgáltatásunk keretében rendelhet tehát digitális másolatot az OSZK-ban (vagy más könyvtárak állományában) megtalálható dokumentumokról. Ezzel összehangolva, Reprográfiai Szolgálatunkon 2015. május 5-től megszűnik a digitális másolatkészítés. Kérjük olvasóinkat, hogy ilyen jellegű kéréseikkel forduljanak ELDORADO szolgáltatásunkhoz.

Reprográfiai Szolgálatunkon törzsgyűjteményi dokumentumról, a fenti dátumot követően – az állományvédelmi előírások betartása mellett – csak papír alapú másolat készülhet.