Bartók háza – fotókiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2018/01/22 - 2018/01/23

A tárlaton látható képek Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából készültek. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Fotóművészeti Tagozatának művészei 2006-ban készítettek új felvételeket tematikus tárlatukra, melynek a „Bartók háza” címet adták. Tizenegy fotóművész mutatja be felvételeivel Bartók Béla egykori lakóhelyét, a Csalán úti villát, amely ma már a Bartók Béla Emlékház – előadások, hangversenyek színhelye.
A zeneszerző emlékét hajdani személyes tárgyai, a dolgozószoba részletei, bútorok, szobabelsők, hangszerek motívumai, kották idézik fel.

Ezek átértelmezése, a látvány, a valóság elemeinek átfogalmazása erősen tükrözi az egyes fotóművészek látásmódját, a bennünket körülvevő világ látható tárgyaihoz, valamint a muzsikához való viszonyát is. Az éles vágások, az ellentétes képalkotó elemek egységes kompozícióban való megjelenítése, a hagyományok szerepének hangsúlyozása vagy a kert, a fák feltűnése, a zeneszerző komplex világszemléletét és muzsikáját idézi.

A most kiállított felvételeket Magyarországon eddig csupán három alkalommal láthatta a közönség: 2006-ban a MÜPA Zászlótermében, 2008-ban a Farkas Ferenc Művészeti Iskolában Dunakeszin, 2011-ben pedig a Klebelsberg Kultúrkúriában.
Az alkotók jóvoltából a kiállítás képei az OSZK Jelenkori Fotóművészeti Gyűjteményét gazdagítják.

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, VI. emelet Ars Librorum kiállítótér

A kiállítás 2018. január 22 és 23. között, ingyenesen látogatható.

A kiállítás plakátja