Digitalizálás és restaurálás – Arany János-emlékév 2017 az OSZK-ban

Nyomtatóbarát változatPDF változat

 

Az Arany János-emlékév 2017 egyik fontos feladata az Aranyhoz kapcsolódó kéziratos hagyaték megőrzése. Ennek érdekében a Magyar Tudományos Akadémia koordinációjával, az Országos Széchényi Könyvtár és a Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével nagyszabású, a kéziratos hagyatékra vonatkozó feltáró, értékmegőrző, a restaurálást és a digitalizálást is magában foglaló munka indult el.

A több hónapon át húzódó összetett feladat keretében az OSZK egyrészt digitalizálja a saját gyűjteményeiben található Arany-kéziratokat, másrészt felvállalta a Nagyszalontán őrzött teljes kéziratos és könyvállomány – mintegy 3000 különböző típusú és állapotú eredeti dokumentum – restaurálásának megszervezését, a munka irányítását és jelentős részének elvégzését, valamint az állomány digitalizálását.

 

A nagyszalontai Arany-dokumentumok restaurálása

Könyvtárunk restaurálja a mintegy négyezer tételből álló nagyszalontai dokumentumegyüttest, amelynek nagy része könyv, legértékesebb része pedig kéziratállomány. Az értékes gyűjtemény 2018 februárjában egy éves előkészítő és adminisztratív munka után érkezett Budapestre.
Bővebben a restaurálásról
Visszakerültek a dokumentumok Nagyszalontára