Korábbi projektek

Nyomtatóbarát változatPDF változat

„Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” EFOP-1.3.1-15-2016-00001

A projekt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum projektgazda konzorciumi vezetésével, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft.  és az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) konzorciumi tagok közreműködésével valósult meg 3.000.000.000 Ft-os összköltségvetésből. A projekt 2016. szeptember 16-án indult és 36 hónapon át, 2019. szeptember 15-ig tartott.

 

ELDORADO – az országos könyvtári szolgáltatások megújuló rendszere
TÁMOP-3.2.4.B-11/1

2012. tavaszán kiírásra került a „Tudásdepó-Expressz” - Országos könyvtári szolgáltatások bővítése, fejlesztése az oktatás és képzés támogatásának érdekében kötelezően megvalósítandó tevékenységek, beszerzések című pályázat TÁMOP-3.2.4.B-11/1 (). Ennek I. komponense az Országos Elektronikus Dokumentumküldő Rendszer megvalósítására vonatkozott és az alábbi tevékenységek támogatását tette lehetővé:

  •     az új országos elektronikus szolgáltatás kialakításához szoftverkomponens
  •     további szükséges tevékenységek
  •     eszközbeszerzések

A pályázati vállalás értelmében 2014. október végén elinduló új, ELDORADO szolgáltatás várakozásaink szerint nem csupán a nemzeti könyvtár, de a teljes magyar könyvtári rendszer jövőjét jelentősen befolyásoló tényezővé válhat, afféle kitörési pontként funkcionálva a magyar könyvtárügy egésze számára.

Az ELektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és DOkumentumtára (ELDORADO) eminens célja a digitális tartalmak jogtiszta módon történő szolgáltatása, a kereskedelmi forgalomban nem kapható, a könyvtárak polcain elfekvő kiadványok digitális formában történő „újraélesztése” egy megújuló, a digitális társadalom kihívásaihoz igazodó jogi környezetben. A kivitelezés hatékonyságára a megrendelő (OSZK) és szállító (Monguz Kft.) szoros együttműködése, az érintett könyvtári partnerek és egyéb ágazati szereplők (kiadók, könyvterjesztők, közös jogkezelők, a szellemi tulajdon védelméért felelős kormányzati szervek stb.) aktív bevonása jelenthet garanciát.

Az ELDORADO projekt összes funkció beépül az OKR projekt keretében megvalósuló Országos Könyvtári Platform (OKP) rendszerbe.

 

CIVIC Epistemologies – Állampolgári részvétel a digitális kulturális örökség feltárásában és kutatásában

A projekt kezdete és  időtartama: 2014. augusztus 1. – 2015. november 30.
A projekt fő célja: egy útmutató – roadmap – elkészítése az elektronikus infrastruktúrák (e-Infrastructures) olyan felhasználásához, amely elősegíti az európai civil szféra és az európai állampolgárok bevonását a digitális kulturális örökség és a humán tudományok kutatásába, feldolgozásába. A projekt továbbá előtérbe helyezi a nyílt hozzáférésű anyagok és programok használatát (open data, open source and open innovation).
A projekt Magyarországon bemutatja és népszerűsíti a crowdsourcing eljárások különféle sikeres és működő példáit.

Az OSZK kiemelt feladata a kulturális örökség intézményeiben olyan lehetőségeket keresni, amelyek keretében bevonhatók az online mozgósítható és motiválható civilek nagy tömegei, és biztosítható a tömegesen létrehozott, gyűjtött adatok minőség-ellenőrzése is. 2015. júliusában a projekt egyik workshopját Budapesten, az OSZK-ban szervezzük, amelyre várjuk az érdeklődő hazai közgyűjteményeket is.

 

Integrált portál projekt
Könyvtári digitális tartalmak online elérhetőségének javítása az OSZK-ban – TÁMOP-3.2.16-15-2015-0001

A TÁMOP-3.2.16-15-2015-0001 pályázaton az Országos Széchényi Könyvtár 70 millió Ft-ot nyert, a támogatás mértéke 100 %.
A program megvalósítási ideje: 2015. július 16-2015. november 30.