2021. január 22. A magyar kultúra napja

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2021/01/22

 

Idén online ünnepeljük A magyar kultúra napját. Várjuk szeretettel látogatóinkat közösségi felületeinken!

A nap eseményei 

8 órakor 

A Himnusz kézirata Kölcsey Ferenc távolabbi rokonságán keresztül Szenes Magda jóvoltából került több mint száz év kalandos vándorlás után, 75 éve, 1946-ban az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményébe. Erről és a Himnusszal kapcsolatos további érdekességekről is olvashatnak blogunkon és Instagram-oldalunkon.

 

10 órakor 

1925. január 22-én jelent meg a Ma Este című hetilapban az első magyar „keresztszórejtvény”, szerzője Kristóf Károly volt. Erre emlékezve mi is készítettünk egy keresztrejtvényt. Jó szórakozást kívánunk!

Emlékeznek még, hogyan néz ki a nemzeti könyvtár belülről? Játsszanak velünk Instagram-oldalunkon!

12 órakor 

Az év elején elhunyt Bródy Vera, Jászai Mari-díjas magyar báb- és díszlettervező olyan, máig kedvelt figurákat alkotott, mint Misi mókus vagy Mazsola és Tádé. Népszerű mesefigurái mellett számos komolyzenei műhöz is készített bábterveket, elég A fából faragott királyfi szereplőire gondolni. Bródy Vera munkáságáról szóló rövid összeállításunk Facebook-oldalunkon tekinthető meg.

14 órakor

10 évvel ezelőtt, 2011. január 22-én nyílt meg a szombathelyi Weöres Sándor Színház Madách Imre Az ember tragédiája című drámájának előadásával. Az évforduló apropóján a Tragédia néhány (pár évtizeddel korábban született) színpadképtervét mutatjuk be, amelyeket Baja Benedek díszlettervező a darab 1926-os előadásához készített. Tekintsék meg Facebook- és Instagram-oldalainkon!

16 órakor 

100 éve született Mészöly Miklós, akire a Történeti Fénykép- és Videotárban őrzött interjú részletével emlékezünk. Az interjú 1995-ben Kisorosziban készült, az íróval Fogarassy Miklós beszélget. Megtekinthető Facebook- és Instagram-oldalainkon.

18.00 órakor 

A nemzeti könyvtár 2020. évi Széchényi-díjasa, Elbe István új blogbejegyzését olvashatják.