Orientalisták az OSZK-ban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/09/13

 

A havonta egyszer, szerdánként 17 órakor kezdődő előadások, beszélgetések és könyvbemutatók fő célja, hogy az érdeklődő nagyközönség is korszerű ismereteket szerezhessen a nemzetközi viszonylatban is jegyzett magyar kutatóktól – értesülve a különböző területeket és korszakokat érintő kérdésekről és a kutatás legújabb eredményeiről.

A magyar keletkutatást, annak különböző szakterületeit és eredményeit bemutató Orientalisták az OSZK-ban című kultúrtörténeti sorozat szerkesztője Tüske László főigazgató, arabista a PPTE oktatója.

A Kelet – ahogy látjuk. Interjú Tüske László főigazgatóval

 

A 2018/1 évad előadásai

  • Nomád fejedelmi tükör a sztyeppei forrásokban – Ivanics Mária előadása. 2018. február 21. 17 óra
  • Egy steppei nép ismeretlen írásának és nyelvének megfejtése: a kitan – Róna-Tas András előadása. 2018. március 21. 17 óra

  • A török-mongol hagyomány továbbélése Timur és a Timuridák perzsa és török kancelláriáiban (1370–1506) – Vásáry István előadása. 2018. április 25. 17 óra

  • „Szent Dzsingisz kán Fekete könyve” – mongol politikai prófécia a 19. századból – Birtalan Ágnes előadása. 2018. május 23. 17 óra
    Egy egyedülálló szóbeli forrást, a „Szent Dzsingisz kán Fekete könyvét” vetette papírra 1873-ban, az akkori mongol fővárosban, Urgában Szentkatolnai Bálint Gábor, a vitatott örökségű, de a mongolisztikában kiemelkedő fontosságú gyűjtéseket végző kutató. Bálint elsőként jegyzett le terjedelmes beszélt nyelvi szöveg-corpust a volgai kalmükök és mongóliai halhák között. Anyagait ugyan nem jelenttette meg teljességében, de most több mint 100 évvel későbbi kiadásuk is igazi tudományos szenzáció tartalmilag és nyelvileg egyaránt.
    A halha nyelvi anyagban található a címadó mű, melynek más párhuzama eddig nem ismert. Ahogy a címéből is kiderül, valószínűleg volt írásos előzménye, de a Bálint-kézirat egy szóbeli változat lejegyzését tartalmazza.
    Az előadásban a forrás alapján szóba kerül a Dzsingisz-hagyomány 19. századi továbbélése, a buddhista és sámánista vallás megítélése, a mandzsu birodalmi keretekben élő mongolság identitástudata és politikai próféciái.

A rendezvénysorozat plakátja

A 2017/2 évad előadásai

A rendezvénysorozat plakátja

A 2017/1 évad előadásai

A rendezvénysorozat plakátja

További infomáció: pr@oszk.hu