A pompás kódexekről – szakmai nap

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2018/12/10

A Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület (PNYME) Restaurátor Szakosztálya december 10-én, hétfőn tartja idei utolsó szakmai napját.

Időpont: 2018. december 10.
Helyszín: OSZK 6. emeleti Díszterme

Program:

09.45: Érkezés, regisztráció, lehetőség tagdíjfizetésre

10.00–11.00: Tóth Zsuzsanna: Az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött corvinák kötésének készítéstechnikája

A előadás az OSZK gyűjteményében őrzött corvinák kötéstechnikai vizsgálatának eredményeit mutatja be. A felmérés elsődleges célja az adatgyűjtés volt, mert ilyen szisztematikus és részletes kötéstechnikai felmérésre ez idáig nem került sor. A kötések közül legismertebbek a kötéstörténetben is egyedülálló fejezetet alkotó, dús aranyozással, rátétdíszekkel és vaknyomással díszített bőrkötésű corvinák, melyeket feltehetően itáliai vagy Itáliában tanult mesterek készítették Budán. A felmérés kiterjedt a corvinák közt nyilvántartott bársony és a már nem korabeli kötésben lévő kódexekre, kódextöredékekre és ősnyomtatványokra is. Nemcsak az eredeti kötésben lévő, hanem az átkötött, javított kötetek mai állapotát is rögzítettük, illetve a korábbi kötésre utaló nyomokat külön feltüntettük. A kötések összehasonlítása azt mutatja, hogy még az egységes csoportnak tűnő bőr- és bársonykötések között is több eltérést, variációt találunk.

11.00–11.10: Szünet

11.10–11.50: Zsupán Edina: A Corvina Könyvtár budai műhelye – a kódexkiállítás és ami mögötte van

A kiállítás kurátora betekintést enged nemcsak a pompás kódexek keletkezésének körülményeibe, hanem a kiállítás szervezési nehézségeibe is.

11.50–12.10: Érdi Marianne: A restaurátor szemével – a kódexkiállítás és ami mögötte van

Az előadás a kiállítás előkészítésének, építésének és berendezésének háttérmunkáiba vezeti be a hallgatóságot, a restaurátorok szemszögéből.

12. 10: Kérdések és válaszok az elhangzott előadások kapcsán.

Szeretettel várunk minden érdeklődő kollégát!