Vizes katasztrófák – Restaurátor szakmai nap

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/12/14

Legezőszerűen nyitva álló könyvek száradnak a padlónA Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület (PNYME) Restaurátor Szakosztálya december 14-én, 10 órától kezdődően „Vizes katasztrófák” címmel szakmai előadói napot rendez az OSZK 6. emeleti Dísztermében. A rendezvény ingyenes, a részvételhez kérjük, regisztráljon az alábbi címen: konyvrestaurator@gmail.com

A magyarországi műtárgyak állapotát a változó időjárás és a raktárak műszaki állapotának romlása miatt egyre több vízkár éri. A meghirdetett szakmai előadói nap segítséget szeretne nyújtani az állományvédelemért felelős kollégáknak, hogy a megelőzésben és a már megtörtént katasztrófahelyzetben segítséget kapjanak.

 

 

 

A program

10.00–10.15 Regisztráció, bevezető

10.15–11.00 Hajdu Zsófia, P. Holl Adrien: "Eső után köpönyeg" Vízkár okozta problémák irattárakban. Levéltári tapasztalatok és állományvédelmi esettanulmányok, kiemelve a 2015. augusztus 17-i, szokatlanul erőteljes eső következményeit.

11.00–11.30 Szlabey Dorottya: Iratképzőknél szerzett állományvédelmi tapasztalatok
Kormányzati és országos hatáskörű szerveknél (pl. minisztérium, bíróság stb.) az MNL Országos Levéltára gyakorol iratkezelési felügyeletet. Ezek az intézmények ügyrendjüket, a levéltári kötelező beszállításokat, és a selejtezést is kötelesek bejelenteni. Katasztrófákkal kapcsolatban sokkal bizonytalanabbak. Miért…?

11.30–12.00 Szerényi Ildikó: Francia állományvédelmi tapasztalatok
A fényképekkel gazdagon illusztrált előadás két fő témakört érint: egyrészt bemutatja a Francia Nemzeti Levéltár új, párizsi épületkomplexumát; másrészt tájékoztatást ad az online elérhető francia állományvédelmi oktatási segédanyagokról.

12.00–12.30 Peller Tamás: Beázás, megázás, leázás – raktári vízkatasztrófák megelőzése a gyakorlatban
Az előadás a már kiépített műtárgyraktárak beázás elleni védelmének növeléséhez adhat ötleteket, megvalósított berendezések és elképzelt lehetőségek bemutatásával.

12.30–12.45 Mit tegyünk előtte, közben, utána? – A vezetőség által összeállított kiadvány ismertetője
A program végén lehetőség nyílik kérdések feltevésére elhangzott előadásokkal kapcsolatban.

Félig elázott nyitott könyv

 

A szakosztályról

A Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület Restaurátor Szakosztálya 1980 óta működik. A 120 fős tagság mintegy kétharmada könyv- és levéltárban, múzeumban dolgozó restaurátor, könyvkötő, vegyész, könyvtáros. A szakosztály működésének elsődleges célja a könyv- és papírrestaurátorok szakmai fejlődésének és jobb információ-ellátottságának elősegítése, s ezzel a közgyűjteményi állományok védelmének színvonal-emelése.

A szakosztály tevékenységét a vezetőség szervezi. A szakosztály jelenlegi vezetői:
Elnök: Érdi Marianne restaurátor, OSZK kötészet és restaurátor osztályának vezetője
Társelnök: Peller Tamás restaurátor
Vezetőségi tagok: Grünwald Éva restaurátor, Postamúzeum; Hajdú Zsófia restaurátor, Pre-Con Restaurátor Kft; Horváth Pál restaurátor, OSZK; dr. Orosz Katalin restaurátor, MNM; Szlabey Dorottya restaurátor, MNL OL

A tagság képzését és informálását évenként négy előadói nappal, négy egyéb szakmai programmal (kiállítás- és múzeum-, restaurátorműhely látogatás), interneten megjelenő szakmai kiadvánnyal és hírmerítéssel segíti. Programjairól mintegy 200 címet értesít, melyeket az Egyesület tagságán kívülről is (általában előzetes egyeztetés után: konyvrestaurator@gmail.com) bárki látogathat.

Decemberi programunk – a magyar műtárgyraktározás problémáit ismerve – minden gyűjtemény kezelőjét érintheti, ezért szeretnénk minél több gyűjtemény kezelőjét elérni, hogy kedvük szerint ezen a programon részt vehessenek.

Az Országos Széchényi Könyvtár személyzeti portáján a programra hivatkozva belépő nélkül biztosított a bejutás. Előzetes regisztráció után minden érdeklődőt szívesen látunk.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!