A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye

Nyomtatóbarát változatPDF változat

 

2018. november 6. és 2019. február 10. között látható az Országos Széchényi Könyvtár: A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye című kiállítása.

Számos pompás corvina és más díszkódex érkezett a világ különböző pontjairól, New Yorkból, Párizsból és a Vatikánból, valamint hazai gyűjteményekből a Széchényi Könyvtárba. A kéziratok közül több értékes és művelődéstörténetünk szempontjából kiemelkedően fontos darab első alkalommal látható Magyarországon.

A november 6-ától látogatható kiállítás Mátyás király messze földön is híres corvináit, a budai műhely páratlan alkotásait mutatja be. Az Itáliából megrendelt kódexek mellett a budai királyi udvarban is készültek hasonlóan értékes, díszes kéziratok. Hogy a királyi könyvesházból egységes megjelenésű reneszánsz díszkönyvtár lett, az a budai könyvfestők, könyvkötők, másolók és a könyvtárat megálmodó humanisták együttes munkájának köszönhető. A kiállítás célja, hogy feltárja és bemutassa azt a szisztematikus és nagyszabású vállalkozást, amely a budai udvarban szolgálta az uralkodói bibliotéka formálódását.

Bővebben a kiállításról

 

LÁTOGATÓI INFORMÁCIÓK

Helyszín
Országos Széchényi Könyvtár, Corvina kiállítótermek, 1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6. Budavári Palota F épület
(Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános Udvar felől.)

Nyitvatartási idő
Kedd, szerda, szombat, vasárnap: 9.00–18.00 (jegyváltás 17 óráig)
Csütörtök, péntek: 9.00–20.00 (jegyváltás 17 órától 19 óráig a beiratkozó pultnál )

A nagy érdeklődésre való tekintettel 2019-ben kiállításunk vasárnaponként, azaz január 13-án, 20-án, 27-én, február 3-án és február 10-én is nyitva tart. Minden csütörtökön és pénteken, valamint február 10-én, vasárnap este 8 óráig várjuk az érdeklődőket.

Kedves Látogatók!
A kiállítótermekben a világítás és a hőmérséklet a kódexek védelmének érdekében alacsony.
Köszönjük megértésüket!

Jegyárak

  • „Mátyás és Beatrix” teljes árú jegy (felnőtt): 2600 Ft /fő
  • „Humanista” kedvezményes (gyerek, diák, nyugdíjas): 1300 Ft /fő
  • „Fekete Sereg” (csoportos kedvezmény, 10 fő fölötti felnőtt csoportnak): 2000 Ft /fő
  • „Hunyadi” (családos kedvezmény, 2 felnőtt, 2 gyerek): 6100 Ft
  • „Corvin János” kiscsaládos kedvezmény (2 felnőtt, 1 gyerek): 5100 Ft
  • Múzeumpedagógiai foglalkozások diákcsoportoknak: 3500 Ft/csoport (25 főig)
    A foglalkozások díja a belépőjegy megvásárlásán felül fizetendő, amely tartalmaz tárlatvezetést is. Jelentkezni a foglalkozásra a látogatás előtt legalább két héttel szükséges, írásban a következő e-mail címen: csoportvezetes@oszk.hu
  • A belépőjegy megváltása mellett szakmai tárlatvezetés is igényelhető a Corvina kiállításra, melynek díja a résztvevők létszámától függetlenül 6000 Ft. A kiállításra az állomány védelme érdekében max. 25 fő léphet be egyidejűleg. Szombati napokon csak előrejelzett programokhoz kötődően van tárlatvezetés.

Jelentkezni a tárlatvezetésekre írásban lehet a következő e-mail címen: csoportvezetes@oszk.hu

Az esemény a Facebook-on

Corvinák az Instagram-oldalunkon

A kiállítás plakátja

Rövid videó a tárlatról

 

  Médiapartner: