Ingyenes e-book és e-journal hozzáférések május hónapban

Printer-friendly versionPDF version
2014/05/13

Tájékoztatjuk tisztelt Olvasóinkat, hogy az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) Titkárságának köszönhetően, könyvtárunkban a Multimédia Olvasóteremben és valamennyi OPM-terminálon keresztül, 2014. május 31-ig ingyenesen használhatók az alábbi elektronikus szolgáltatások (az elérést asztali parancsikonok könnyítik meg a számítógépeken és a terminálokon):

Springer eBook (nyitóoldalon keresztül) Az egyes tudományszakok szerint osztályozott könyvcsomagok a nyitóoldalon elhelyezett linkeken keresztül érhetők el. Az itt megadott tudományszakokon belül a bal oldali függőleges menüsorban további alosztályok találhatók. A fejlécben levő keresőablak egyszerű kulcsszavas keresést tesz lehetővé. Az ablak jobb oldalán levő fogaskerékre kattintva érhetjük el az összetett keresés űrlapját (Advanced Search), illetve az ehhez tartozó részletes keresési útmutatót.
Az egyes e-könyvek egyben vagy külön-külön fejezetenként is letölthetők, általában PDF-formátumban. A teljes egészében letölthető, szabadon elvihető tartalmak mellett az előnézetben megtekinthető (preview-only) tartalmakat narancssárga lakat jelzi.

Cambridge Journals Online A folyóiratok között tárgykörök és címek szerint böngészhetünk. Az egyes címek alatt mindig elérhető a legfrissebb szám is. A folyóiratcikkek, tanulmányok külön-külön letölthetőek, PDF-formátumban. A fejlécben levő keresőablak egyszerű kulcsszavas keresést tesz lehetővé a folyóiratok tartalmában és címében. Az ablak jobb oldalánál levő összetett keresés (Advanced Search) több szempontú keresésre ad módot, a beírt keresőkifejezéseket logikai operátorok segítségével (AND=és; OR=vagy; AND NOT=de nem) kapcsolhatjuk össze. Az összetett keresésben ISSN vagy ISBN számra is kereshetünk.

Grove Music Online Mivel számunkra a Grove Music Online adatbázis érhető el, az összetett keresés (Advanced Search) űrlapján a jelölőnégyzetek közül mindig ezt válasszuk ki; ez az első a kereshető források között. A + jelre, illetve az egyes alosztásokon belüli további + jelekre kattintva, majd kiválasztva a nekünk megfelelő kategóriákat, tovább finomíthatjuk a keresést. Az adatbázisban főként klasszikus zeneszerzőkkel, előadókkal, zeneművekkel, zenei intézményekkel kapcsolatos tanulmányok, cikkek, bibliográfiák érhetők el. Az egyes cikkek nem tölthetők le úgy, mint az előző két adatbázis esetében, de kinyomtathatók, illetve az internetcím (URL), amelyen elérhetők, egy beépített szolgáltatás-modul segítségével e-mailen továbbítható.
További segítségért, kérjük, forduljon bizalommal a szolgálatban levő olvasótermi felügyelőhöz. Az egyes e-könyvek, folyóiratcikkek mérete általában nem nagy, ezeket e-mailben, csatolt fájlként könnyen továbbküldheti, miután személyes tárhelyére lementette. Amennyiben nagyobb mennyiségű anyagot szeretne saját adathordozóra menteni, és OPM terminálon dolgozik, kérje a Reprográfiai Szolgálaton (a hetedik emeleti fénymásolónál) elérhető OPM-adminisztrátor segítségét.