Kassai mozaik – képek és hangok

Printer-friendly versionPDF version
2019/09/06 - 2019/09/14

 

Kassai mozaik – képek és hangok című kamaratárlat az OSZK rendkívül gazdag gyűjteményéből válogatva színesíti a Budavári Könyvünnep rendezvényeit. Az OSZK állományának gazdagsága mind az időhatárokra, mind a műfajokra nézvést érvényes, s a középkortól Márai Sándorig terjed. A tárlat hívószava alapvetően a város, mégpedig ennek történetileg, művelődéstörténetileg és a nemzeti emlékezet tekintetében megkerülhetetlen sűrűsödési pontjai: a Szent Erzsébet-templom, Rákóczi Ferenc (újra)temetése és Márai Sándor.

A felvonultatott unikális dokumentumok betekintést adnak a középkori kassai liturgikus életbe, értelmezik a Szent Erzsébet-templom építését, helyét a későbbi évszázadok magyar kulturális terében – írott és vizuális források felsorakoztatásával.
Közismert, hogy Rákóczi újratemetésének rendkívüli kulturális és politikai jelentősége volt a 19. és 20. század fordulóján. Közel két évszázados politikai szilencium tört meg az eseménnyel, ám a nagyközönség kevésbé vagy egyáltalán nem ismeri ennek az ünnepélyes alkalomnak roppant kényes előkészítését és lebonyolítását. A Rákóczi-temetés unikális dokumentumait is láthatja a közönség, kéziratos forrásoktól egészen a temetést megörökítő eredeti filmdokumentumokig.

A Kassai mozaik harmadik szereplője a város emblematikus alakja és alkotója, Márai Sándor. Nemcsak műveinek első kiadását tekintheti meg a közönség, hanem hallgathatja felolvasását is, mégpedig az emigráns létet tükröző kontextusban, a Szabad Európa Rádióban, 1956-ban.

A kiállítás 2019. szeptember 6. és 14. között látogatható a Manuscriptoriumban (6. emelet, Kézirattár).

Jegyárak:

- A „Budavári Könyvünnep” karszalagjával érkezők számára díjmentes a kiállítás teljes nyitvatartási idejében.

- Szintén díjmentes a könyvtárba érvényes olvasójeggyel belépők számára.

- Mindenki más számára a belépődíj 400 Ft.