Az I. Széchényi-nap Somogyváron

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/07/24

 

A kétnapos rendezvénysorozat első napján a könyvtáralapító gróf Széchényi Ferenc leszármazottjára, gróf Széchényi Ilonára (1923–2020) emlékeztek, aki 2023-ban lett volna 100 éves. A grófnő élete egyben a 20. század lenyomata is. A második világháborúban az ifjú arisztokrata hölgy a budapesti Sziklakórházban vállalt önkéntes ápolónői munkát. A háború után azonban kénytelen volt az országot elhagyni, Argentínába emigrált.

Fia, gróf Zahorán-Széchényi Ákos már az emigrációban született. Az esemény fővédnökeként tőle hallhattunk néhány személyes szót a család régi és mostani történetéről.

Köszöntőt mondott Gyurákovics László, Somogyvár polgármestere, valamint Móring József Attila kormánybiztos, a község korábbi polgármestere, Hódy Edit igazgató pedig a grófnő emlékirataiból idézett megható részleteket. Az eseményen részt vett dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár is, könyvtárunkat a Főigazgatói Kabinet vezetője, Lewalt-Jezierski Zoltán képviselte.

 

A beszédek után Király Miklós és Leidemann Sylvia összeállításában I. Széchényi Imre zeneszerző és a család más kompozíciói címmel a Széchényi család tagjai által komponált művekből hallhattunk koncertet. Az előadáson közreműködött Kemény Kinga (szoprán) és Barlay Zsuzsa (mezzoszoprán) énekes, valamint Király Miklós zongoraművész.

A kastély jelenleg általános iskolaként, valamint sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó intézményként működik.

A délelőtti megemlékezés után az épület dísztermében kiállítás nyílt. Ezen a tárlaton többek között egy gyermekrajzpályázat anyagait mutatták be a Körbeölelt Himnusz című vándorkiállítás mellett, valamint helyet kapott a Hímezz Magyarra Alapítvány minikiállítása is. Az alapítvány célja a felelevenített legendák és újrahasznosított tárgyak segítségével életben tartani a kulturális és történelmi mítoszt.

 

Zsuffa Tünde írónő a helyszínen bemutatta az Angyal a földi pokolban című, valós személyek valós történetein alapuló fikciós regényét, amely elénk tárja egy fiatal arisztokrata nő hányattatásait a 20. század viharaiban.

Köszönet a méltó megemlékezésért, és kívánjuk, hogy a mai első Széchényi-napot még sok színvonalas esemény kövesse.