Az Országos Széchényi Könyvtár és az Udvari István Magyarországi Ruszinok Könyvtára együttműködési megállapodása

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/07/04

 

Az Udvari István Magyarországi Ruszinok Könyvtára igazgatója, Polánszkiné Nádas Ildikó és az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója, Rózsa Dávid július 4-én együttműködési megállapodást írt alá az intézmények közötti együttműködésről, könyvbemutatóval egybekötött irodalmi estek és a ruszin nemzetiség kultúráját láttató rendezvények lebonyolításáról. Az esemény egyben megemlékezésül szolgált Fedinecz Atanáz (1936–2012) ruszin nemzetiségű festőművészről.

Az egybegyűlteket Kramarenko Viktor, az Országos Ruszin Önkormányzat elnöke köszöntötte.

Rózsa Dávid főigazgató beszédében hangsúlyozta: „Azok a törekvések, amelyek a nemzeti identitás megőrzését és a tudásalapú társadalom ápolását célozzák, üdvözlendők a nemzeti könyvtár számára. Bízunk benne, hogy az együttműködési megállapodás hozzájárul a két könyvtár erős kapcsolatának megőrzéséhez.”

 

Giricz Vera nemzetiségi szószóló Fedinecz Atanáz szellemi örökségéről, életéről és személyiségéről tartott bensőséges hangú megemlékezést.

Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy a nemzetiségi lét közösségi létet jelent; az összetartozás és az összetartás ereje minden közösség életében kiemelkedő szerepet játszik.

A köszöntők után Klamár Zoltán nyugalmazott múzeumvezető, néprajzkutató és  Klamár Balázs, az Aszódi Petőfi Múzeum muzeológusa, történész tartott előadást Fedinecz Atanáz hagyatékáról és az aszódi múzeumban őrzött alkotásairól. Az eseményt ruszin népdalok előadásával a Ruszin Kulturális Egyesület Folklór Együttes tagjai színesítették.