Együttműködési megállapodás és digitalizációs tapasztalatok Tajvanból

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/04/13

2015. április 10-én az Országos Széchényi Könyvtárba látogatott Shu-hsien Tseng, a Tajvani Nemzeti Könyvtár főigazgatója, aki megismerkedett a Széchényi Könyvtár kiemelt részlegeinek munkájával. A tajvani és magyar nemzeti könyvtár vezetői együttműködési megállapodást írtak alá és megosztották egymással az intézményeik által végzett digitalizációs munkák során nyert tapasztalataikat, A tajvani könyvtárvezető látogatása alkalmával értékes könyvritkaságokat ajándékozott könyvtárunknak.

Dr. Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója április 10-én fogadta tajvani hivataltársát, Shu-hsien Tseng asszonyt, valamint Leo Lin urat, a Tajvani Nemzeti Könyvtár Nemzetközi Együttműködési Osztályárnak munkatársát. A hivatalos programon részt vett a budapesti Tajpej Reprezentatív Iroda vezetője és kísérete is.

A Széchényi Könyvtárban tett látogatás alkalmával a tajvani kollégák megismerkedtek a restaurátorműhely munkájával, illetve felkeresték a Térképtárat is, majd a gyűjteményi kincseink néhány kiemelt darabját tekintették meg a Régi Nyomtatványok Tárában és a Kézirattárban. A könyvtári sétát követően a tajvani vendégek egy előadással mutatkoztak be, amelyben saját digitalizálási tapasztalataikról számoltak be. Shu-hsien Tseng asszony a Tajvani Nemzeti Könyvtár digitalizációs projektjét irányította sikerrel, így magyar kollégái számára is igen hasznos tapasztalatokkal érkezett Budapestre. Előadását műhelybeszélgetés követte a Könyvtár vezetőivel és a témában érintett munkatársakkal.

A látogatás alkalmával ünnepélyes keretek között sor került a Tajvani–Magyar Könyvtárközi Megállapodás aláírására, mely a későbbi együttműködés kialakításának kereteit fektette le, magában hordozva publikációk és digitális gyűjtemények kölcsönös megosztását, kutatócsere, közös kiállítások és konferenciák lehetőségét, illetve szoros együttműködést az információs technológia különböző területein.

Képes összefoglaló a látogatásról