„Töriőrültek, ide: közel 1000 régi térképet tett ingyen böngészhetővé az Országos Széchényi Könyvtár” – Hírek a „Földabroszról”

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/08/28

 

Földabrosz” néven új digitális tartalomszolgáltatást indított az Országos Széchényi Könyvtár. Folyamatosan bővülő adatbázisunk jelenleg csaknem ezer, 1850 előtt nyomtatott hazai és külföldi térképet tartalmaz, amelynek jelentős része a 18. században készült, de több 17. századi kiadás is gazdagítja a könyvtárunk alapítójától, gróf Széchényi Ferenctől (1754–1820) származó gyűjteményt. 

Az adatbázis létrejöttének híre nemcsak a hazai, de a határon túli sajtó érdeklődését is felkeltette. Az alábbiakban a megjelent írások közül szemezgetünk. 

„Remek hírrel szolgált az Országos Széchényi Könyvtár a történelem és földrajz iránt érdeklődőknek, legfrissebb közleményük szerint több száz, 1850 előtt nyomtatott hazai és külföldi térképet digitalizáltak és tettek szabadon hozzáférhetővé új szolgáltatásuk, a Földabrosz részeként” – írja cikkében a 444

„Csaknem ezer, 1850 előtt nyomtatott térképet tett digitálisan szabadon hozzáférhetővé az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Földabrosz néven induló digitális tartalomszolgáltatása” – olvasható a blikk.hu oldalon. 

A HVG Töriőrültek, ide: közel 1000 régi térképet tett ingyen böngészhetővé az Országos Széchényi Könyvtár címmel adott ki cikket a „Földabroszról”, amelyben kiemelik, hogy „az OSZK közleményét minden földrajzot és történelmet szerető ember értékelni fogja.”

A Kultúra.hu portál ugyancsak beszámolt az adatbázis létrejöttéről, hangsúlyozva, hogy a térképek a forrás megjelölésével szabadon hozzáférhetők, letölthetők és felhasználhatók.

A Magyar Hang szintén a szabad hozzáférésre helyezte a hangsúlyt a Csaknem ezer 1850 előtt nyomtatott térképet tesz szabadon hozzáférhetővé az OSZK című írásában.

A Magyar Nemzet, a többi orgánumhoz hasonlóan, kiemeli, hogy a „Földabrosz” szolgáltatást folyamatosan bővítjük Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtárunk változatos gyűjteményének további részeivel, azonos nevű térképtörténeti blogunk pedig megújul, s a későbbiekben az oldal szerves részét alkotja majd. 

A határon túli hírportálok közül többek között a transindex.ro, az erdon.ro és a ma7.sk is beszámolt a „Földabrosz” adatbázis létrejöttéről.