Fotótér – új OSZK-s szolgáltatás elindulása A nemzeti összetartozás napján

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/06/03

 

Fotótér címmel induló új szolgáltatásunkban több mint tízezer első világháborús és régi erdélyi fotót teszünk közzé a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából 2020. június 4-én. 

Az új adatbázis a könyvtár fejlesztésében, az Országos Könyvtári Platform projekt keretében készült el. A képek a nemzeti könyvtár közel hatszázezer dokumentumot őrző Fényképtárából származnak. Arra törekszünk, hogy minden gyűjteményrész legizgalmasabb, legjobb képeinek reprezentatív válogatását szolgáltassuk, és támpontokat adjunk a további kereséshez. Egyes különleges, forrásértékű gyűjteményrészeinket teljes körűen digitalizáljuk. Ilyen az első világháborús kollekció és a Szabó Dénes (1907–1982) képeiből készült erdélyi galéria is. 

Az Országos Széchényi Könyvtár (akkor még mint a Magyar Nemzeti Múzeum Könyvtára) 1914 augusztusától gyűjtötte az első világháború képeit, törekedve arra, hogy minél szélesebb körből merítsen. Neves fotográfusok – Müllner János (1870–1925), Balogh Rudolf (1879–1944) és Erdélyi Mór (1866–1934) –, valamint amatőr fényképészek művei egyaránt megtalálhatók a gyűjteményben. A felvételek többsége nagyítás, de akad köztük üveglemez és diakép is. A képek jelentős hányada a katonák mindennapjait ábrázolja, a tábori élet mozzanatait, a frontra és a frontok közötti vonulásokat, a táborok létesítését, a harcokat és azok drámai következményeit: a temetőket, a kórházakat, a hadirokkantakat. Nem hiányoznak a gyűjteményből a hátország lakóinak mindennapjai sem: a szegénység, a pusztítás és a nélkülözés képei, de találhatunk felvételeket a gyermekek és a katonák kapcsolatáról, a nők szerepvállalásáról a kórházakban és a hátországban, és természetesen a háborús propaganda dokumentumait is. 

Szabó Dénes életművéből több mint háromezer üveg- és cellulóznegatív került a nemzeti könyvtár birtokába. A fényképeket a kolozsvári Fotofilm cég munkatársaként készítette, döntő részük városkép és tájkép, amelyek a cég képeslapkiadói tevékenységéhez kapcsolódnak. A már feliratozott, sokszorosításra előkészített képeslapnegatívok az 1930-as és az 1940-es évek erdélyi falvait, városait, fontosabb épületeit, fürdőit ábrázolják, érzékeltetik a táj természeti szépségeit. A gyűjtemény értékes részei a népviseletet dokumentáló sorozatok, a falusi és a városi életképek, a családi, társadalmi események felvételei, amelyekből kibontakozik a két világháború közötti erdélyi hétköznapok hangulata. Mivel adatbázisunkban a teljes hagyatékot közzétettük, ezért a galériában helyet kapott Szabó Dénes kárpátaljai és berlini sorozata is. 

Az adatbázis fejlesztése nem zárult le, a szolgáltatás szerkezetét a felhasználói visszajelzések alapján folyamatosan finomítani fogjuk. Célunk egy gazdag, könnyen kezelhető, felhasználóbarát adatszerkezet kialakítása. Terveink között szerepel a Fényképtár további gyűjteményeinek közzététele is. Reményeink szerint az adatbázis segítséget nyújt az online nem elérhető, csak helyben, az OSZK épületében kutatható fényképek hozzáférhetővé tételében is. 

Hasznos időtöltést, eredményes böngészést kívánunk – s ha felismeri a képeken szereplő helyszíneket, szereplőket, kérjük, segítsen nekünk pontosítani a képek leírását! 

Adatbázisunk elérhetősége: https://fototer.oszk.hu/ 

Néhány kép az Erdély-gyűjteményből

Fényképválogatás az I. világháborús gyűjteményből

További információ, illetve interjúigény jelzése a sajtó képviselői számára: press@oszk.hu