Interjúzni muszáj. A magyar oral history gyűjtemények története – konferencia

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/06/09

A konferencia fő célja, hogy feltárja, milyen szerepet játszottak az oral history gyűjtemények a hivatalos szocialista kultúrától eltérő, kritikus hagyományok megőrzésében és új formát öltésében, továbbá hogy összehasonlíthatóvá tegye a rendszerváltás történetének megismerésében meghatározó hazai oral history gyűjtemények történetét. A konferencia kifejezetten azokra az 1989 előtt létrejött oral history gyűjteményekre helyezi a hangsúlyt, melyek zavaró tényezőt jelentettek az állampárt vagy a belügy számára (tiltott, megtűrt, „zárt” gyűjtemények), illetve létezésük csak szűkebb szakmai körökben volt ismert (pl. szociológiai kutatások során készített interjúk).

A konferencián többek között az 56-os Intézet – Oral History Archívum két munkatársa, Somlai Katalin (Az OHA projektjei 1992–2001) és Dr. Lénárt András (Oral history a pártállami emlékezetpolitika szolgálatában), a Történeti Interjúk Tárából pedig Lukács Bea (Az OSZK Történeti Interjúk Tára) ad elő.

A konferencia az 1956-os Intézet Oral History Archívuma, a Voices – MTA TK és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóköpont – COURAGE – Gyűjtemények hálózata című kutatóprogram közös szervezésében valósul meg.

Helyszín: 1956-os Intézet – Oral History Archívum, Budapest, VII. Dohány utca 74. (II. emelet)

A konferencia látogatása ingyenes. Előzetes regisztráció nem szükséges.

A konferencia honlapja

Az 1956-os Intézet – Oral History Archívumának közösségi oldala

Az esemény a Facebook-on