Karády Katalin hangja is felcsendül a közreműködésünkkel kiadott Kemény Egon-kompaktlemezen

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2021/06/02

 

Kemény Egon (1905–1969) kétszeres Erkel Ferenc-díjas zeneszerző zenei és színpadi karrierjének első húsz évét eleveníti fel az a lemez, amely a zeneszerző születésének 115. évfordulója alkalmából készült el az OSZK közreműködésével. Az eredeti gramofonfelvételeket az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtárának szakemberei mentették meg, akik digitalizálták és restaurálták az alkotóművész hangfelvételeit. A korai magyar dzsessz egyik meghatározó zeneszerzője műveinek egy része a nemzeti könyvtár 2021 januárjában indult Hangtár adatbázisában is meghallgatható. A Ma éjjel címet viselő korong az életmű-válogatás-CD-sorozat negyedik kiadványa.

Kemény Egon négy évtizeden át tartó pályafutása a magyar kabaré pódiumain színpadi szerzőként és a Fővárosi (ma Budapesti) Operettszínházban karmesterként indult. Az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtárának gramofonlemez-gyűjteménye egyedülálló forrása a komponista műveiből készült hangfelvételeknek, az ebből válogatott dalok a most kiadott CD-n jelennek meg először. A felvételeken a legkiválóbb énekessztárok – többek között Karády Katalin, Lantos Olivér, Kalmár Pál, Sebő Miklós – és zenekarok adják elő a szerző slágerré vált dzsesszes táncdalait. A melódiák közül kiemelkednek a Fővárosi Operettszínházban bemutatott operettrészletek gramofonfelvételei.

Karády Katalin a Fekete liliom című romantikus nagyoperett főszereplőjeként lépett színpadra 1946-ban. A darabból két duettet a díva részére gramofon-hangszereléssel komponált át a zeneszerző. A lemezen hallható huszonhat felvétel közül az alkotó egyik legnagyobb sikere a Ritka madár a szerelem, de a válogatásban meghallgathatók Kemény Egon más szerzeményei is, felelevenítve a korai magyar dzsessz világát, amelybe a komponista új színeket hozott.

A CD-sorozat negyedik albuma Kemény első sikerszámával, a Honolulu Lulu (1927) című charlestonnal kezdődik, és a Rákóczi induló (1936) átiratával zárul. Kemény Egon zeneszerző magánarchívumából állítottuk össze a táncszámok kottakiadványainak címlapválogatását. A lemezen hallható modern táncslágerek digitalizált felvételei, valamint a CD-füzetben szereplő lemezcímkekollázs az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtárában őrzött lemezekről készült. Az utolsó két szerzemény Kemény Egon zenei sokoldalúságának más irányaiba nyújt betekintést: megzenésített költeményt és nagyzenekari átiratot hallunk a ritka felvételeken. A korongon összegyűjtött művek a magyar dzsessz kezdetétől vezetnek el a zeneszerző komolyabb hangvételű alkotásaiig.

A lemezsorozat a zeneszerző lánya, Kemény Anna Mária produceri kezdeményezése. 2019-ben, Kemény Egon halálának 50. évfordulóján az MTVA támogatásával adta ki a Hatvani diákok (1955) és a Komáromi farsang (1957) című rádiódaljátékokat, amelyeket a Gyermekjátékok című CD, valamint zenekari és gyermekkari kórusművek rádiófelvételei (1952–1962) követtek.