Kollégáink előadásai a LIBER 2023 konferencián

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/07/05

 

2023. július 5. és 7. között kerül megrendezésre a LIBER 2023 konferencia, amelynek házigazdája az MTA Könyvtár és Információs Központ. A tanácskozás a nyitottság és a megbízhatóság felől vállalkozik arra, hogy újraértékelje a kutatókönyvtárak értékteremtését. Az idei eseményen dr. Kalcsó Gyula, dr. Szűcs Kata Ágnes, Varga Emese és Makkai Csilla, a Digitális Bölcsészeti Központ munkatársai is előadnak.

Dr. Kalcsó Gyula Korpuszépítés és -feldolgozás archivált webes tartalomból című előadásában a tematikus gyűjteményekből építhető szövegkorpuszra mutat rá. Előadásának témáját az OSZK példájával világítja meg, ugyanis a könyvtár 2017-ben kezdte meg webarchiválási projektjét, amelynek tartalomszolgáltatása 2020 óta folyamatos. Az ilyen tematikus webaratási gyűjtemények magas szinten támogatják a bölcsészet- és társadalomtudományi kutatásokat.

 

Dr. Szűcs Kata Ágnes–Varga Emese–Makkai Csilla Kéziratos források adatainak vizuális megjelenítései című poszterelőadásukban azt a munkafolyamatot mutatják be, amellyel a közgyűjteményekben elérhető kéziratok adatainak és metaadatainak újszerű felhasználása lehetséges. Az előadók célja, hogy rámutassanak a közgyűjtemények kéziratanyagára, valamint az OSZK gyűjteményének egyedi darabjaira. Az eddig felhasznált kéziratos korpuszok leginkább írói, értelmiségi levelezések, amelyeket digitális kiadás formájában publikáltak.