KönyvTÁRlat online

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/03/23

Irodalom- és kultúrtörténeti sorozatunk legnépszerűbb előadásait a következő hetekben hétfőnként idézzük fel online közösségi tereinkben.

 

 

 

Emlékfolyamok

A KönyvTÁRlat 8. évada az emlékezet témáját állítja középpontba.

 • Utolsó KönyvTÁRlat videónkban, az „Emlékfolyamok” sodrásában Tőzsér Árpád Kossuth-díjas felvidéki költő, irodalomtörténész, műfordító gondolatait ismerhetjük meg többek közt arról is, hogy gondolati és érzékelési alapállásában milyen szerepet töltenek be a világkultúra nagy folyói és a szülőföld konkrét folyói és hegyei? Az estet Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, előadóművész színesítette, aki a palóc folklór gyöngyszemeiből nyújtott ízelítőt.
  Videó a Youtube-csatornánkon
 • Az „Emlékfolyamok” mentén tovább haladva eljutottunk a Dunakanyarhoz, melynek apropóján Márton László, József Attila-díjas író és Szkárosi Endre József Attila-díjas költő, irodalomtörténész beszélgetett Mészöly Miklós és Polcz Alaine munkásságáról és életéről, személyes emlékeiket is felidézve. Az estet színesítette Bozó Andrea Jászai Mari-díjas színművész és Bagossy László Jászai Mari-díjas színházi rendező felolvasó műsora „A bilincs a szabadság legyen” című kötetből.
  Videó a Youtube-csatornánkon
 • A „víz emlékezete” ezúttal a Vajdaságba vitt bennünket. Tolnai Ottó költő, író és Ladik Katalin költő, performer, színésznő kalauzoltak minket a Csáth Géza, a szabadkai születésű, tragikus sorsú író-orvos novelláiban megelevenedő, álomszerűvé formált bácskai tájon.
  Videó a Youtube-csatornánkon
 • Az „Emlékfolyamok” második alkalmán a Szamos folyóhoz kapcsolódó különböző „Kolozsvár-emlékezetek”-et elevenítettük fel Tompa Andrea író segítségével, akinek nagysikerű regényeiben Kolozsvár 20. századi hányatott történelme elevenedik meg. A szerzővel Balázs Imre József és Boka László irodalomtörténészek beszélgettek. Ezt követően a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészei az „Omerta – Hallgatások könyve” című regényből egy felolvasó színházi változatot adtak elő.
  Videó a Youtube-csatornánkon
 • Ezen az estén Ambrus Lajos író és Alexa Károly irodalomtörténész beszélgetett a balatoni irodalmi emlékhelyekről (Füred, Badacsony, Szigliget, Sümeg), valamint a Balatonhoz köthető írókról és költőkről. Az est során részleteket is vetítettünk „Az arany ember” című Jókai-regény alapján készült 1918-ban forgatott némafilmből, melyet zongorán kísért Darvas Ferenc zeneszerző, zongorista.
  Videó a Youtube-csatornánkon

 

JÁTÉKos évad

A TESTes évad után a játék tematika mentén haladtunk tovább.

 • Ezúttal egy kerekasztal-beszélgetésre várjuk kedves vendégeinket, mely a 2018-as Kép-regény-történet c. kiállításunkhoz kapcsolódott. Zsigó Bianka művészettörténész beszélgetett Bayer Antal képregénykritikussal, Patonai Anikó Ágnes (kurátor) irodalomtörténésszel, Szép Eszter (kurátor) képregénykutatóval és Szűts-Novák Rita (kurátor) irodalomtörténésszel.
  Videó a Youtube-csatornánkon

 • A magyar gyerekkönyv-illusztrációról tartott kerekasztal-beszélgetésünk vendégei Varga Emőke főiskolai tanár, Szekeres Nikoletta irodalomtörténész és Dániel András illusztrátor olyan kérdéseket igyekeztek megválaszolni, mint hogyan látják a szakértők és az illusztrátorok a gyerekkönyv mai helyzetét? Lehet-e vizuális irányokról, illusztrációs trendekről beszélni? Mi alapján értelmezzük, értékeljük a gyerekkönyvek képeit, látványait?
  Videó a Youtube-csatornánkon

 • Ha már a játékot vettük górcső alá, természetesen a sport sem maradhatott ki a sorból, melyről Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora tartott előadást, az estet pedig Tóth Mercédesz ritmikus sportgimnasztika bemutatója színesítette.
  Videó a Youtube-csatornánkon
 • Ókovács Szilveszter, operaénekes, a Magyar Állami Operaház főigazgatója előadásában olyan kérdésekre kereste a választ, mint mennyire komoly „dolog” a zene és mennyire játék(os)? Hogyan lehet kifejezni, érzékelni és érzékeltetni a zenei humort és játékosságot? Az előadást Sáfár Orsolya operaénekesnő közreműködésével zenei betétek színesítették.
  Videó a Youtube-csatornánkon
 • Nyelv a játékban – Játék a nyelvben” című programunk felkért előadója Veszelszki Ágnes, nyelvész, aki interaktív formában ismertette újmédia-kutatását arról, hogy milyen is a játszó digitális ember? Ezt követően pedig Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze nyújt színes betekintést a nyelv játékos bugyraiba
  Videó a Youtube-csatornánkon
 • Fordítás és ferdítés. Ahogy a cím is mutatja, ez alkalommal a fordítás témakörét járta körül előadónk, Nádasdy Ádám nyelvész, költő és műfordító. A fordító és a nyelv kapcsolatáról, valamint a fordítás révén játékra alkalmat adó nyelvről hallhatunk Arany János Shakespeare fordításait boncolgatva.
  Videó a Youtube-csatornánkon
 • A Könyvtárlat „Játékos évadából” nem maradhatott ki a Játék és a színház kapcsolatának bemutatása sem. Hogyan kelt életre egy megírt szerepet a színészi játék? Mennyiben játék az, amit a színpadon, a filmvásznon látunk, és mi kerüli el a nézők szemét? Többek között ezen kérdésekre is választ kaphatunk Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész előadásából, melyet Boros Misi zongoraművész, a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató győztesének minikoncertje követ.
  Videó a Youtube-csatornánkon
 • Sirálytoll kalapács című estünkön Lackfi János és a Sebő-együttes tolmácsolásában az irodalom és a zene összeforrt. Az előadásban a vers zenei elemei (rím, ritmus, prozódia) kerültek előtérbe, melyhez csatlakozott a képvers, ami az írott szó és a vizuális látvány kettőségét hozta játékba.
  Videó a Youtube-csatornánkon

 

TESTes évad

A KönyvTÁRlat 2016/2017-os évada a TESTről szólt a művészetek és a tudományok vagy egyszerűen csak a lélek szemszögéből: SZÁJ, TEKINTET, LÁB, MÁJ, SZÍV, HAJ, AGY és LÉLEK. 

Az egyes testrészekre épülő új, friss szempontrendszert kínáló előadás-sorozat segítségével olyan kuriózumokat emeltünk ki művelődés- és irodalomtörténetünkből, amelyek másként nehezen lettek volna közös kontextusba helyezhetők. 

 • A hetedik előadás címe: A festők és a fotográfus. Mire és hogyan tekint a fotóművész, ha fényképez? Főként, ha portréalanya maga is művész?  Erre a kérdésre is kerestük a választ az MTI számos hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett fotóművészével, Czimbal Gyulával.
  Videó a Youtube-csatornánkon

 • A két lábon járással a kéz felszabadult, így az ember munkálkodni kezdett, aminek hatása az egész Földön – jó és rossz értelemben egyaránt – meglátszik. A helyzet értelmezéséhez jól használható szimbólum az ökológiai lábnyomunk vizsgálata. Hogyan lépünk, mit teszünk azért, hogy „kézben tarthassuk” ennek nagyságát? A témáról Vásárhelyi Tamás biológus tartott előadást.
  Videó a Youtube-csatornánkon
 • Az emberi test az egyik legfontosabb jelhordozó. A testnyelv, a testjelek – például a tetoválások – és a beszélt nyelv összekapcsolódnak. Mit üzen testünk mások számára? Összhangban van ez az üzenet a gondolatainkkal? Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató erről a témáról tartott előadását nézhetjük vissza ez alkalommal.
  Videó a Youtube-csatornánkon
 • A negyedik felvételen Pál Feri atya, mentálhigiénés szakember tart előadást „A lelkierő fejlesztése – Éltető spiritualitás” címmel a lelki útjainkról, fejlődésünkről. Spirituális élményeink hátterét, folyamatát és fiziológiai jeleit nemcsak a vallás, hanem a lélektan segítségével is megközelítjük.
  Videó a Youtube-csatornánkon
 • Április 6-án Csókay András idegsebész gondolatról szóló előadását elevenítjük fel. Az előadó arról beszélt, hogy az emberi személy nem az agyban van, mert az emberi gondolkodás nem pusztán az idegsejtek működésével magyarázható. Ha ezt hinnénk, mérhetetlenül leértékelnénk az embert: mintha azt mondanánk, hogy a futó a lábaival nyeri meg a versenyt. A láb csak egy egyszerű kivitelező, ahogy az agy is az.
  Videó a Youtube-csatornánkon
 • Második alkalommal Cserna-Szabó András író és Váncsa István újságíró beszélgetését idézzük fel a magyar gasztronómia múltjáról és jelenéről. Bővebben a rendezvényről 
  Videó a Youtube-csatornánkon
 • Első alkalommal Vekerdy Tamás pszichológus ismeretterjesztő előadását hozzuk el a szeretni tudás művészetéről. Bővebben a rendezvényről
  Videó a Youtube-csatornánkon